Apple lukker farligt hul men skaber nye problemer

Sikkerhedsopdatering til MacOS sendt ud efter voldsomt pres - og nu kan mange Mac-brugere ikke dele filer.

Apples nye udgave af styresystemet MacOS, High Sierra, rummede en farlig fejl, som hackere kunne udnytte til at få fuld kontrol med Mac-PCerne. Foto: Apple Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple har i lyntempo lukket et alvorligt sikkerhedshul i sit nye styresystem til Mac-PCer, som gav hackere fuld kontrol over de ramte computere. Men hastværket betyder nu, at mange Mac-brugere ikke længere kan dele filer som følge af en nu fejl.

Onsdag sendte Apple en sikkerhedsrettelse ud, som automatisk vil blive installeret på de berørte computere, når de kobles på nettet.

Hullet i den grundlæggende Apple-software, MacOS High Sierra 10.13, er af IT-sikkerhedseksperter blevet beskrevet som meget alvorligt og bekymrende. Det gjorde det muligt for hacker, som kan få fysisk adgang til computeren, at kunne logge ind som såkaldt administrator med brugernavnet »root« uden at skulle indtaste et kodeord. Dermed ville hackeren efterfølgende kunne skaffe sig komplet kontrol over maskinen ved at udnytte sine nyvundne rettigheder.

Den amerikanske og tyske regering advarede alle Mac-brugere om, at de hurtigst muligt skulle få opdateret deres systemer.

»Vi beklager dybt denne fejl, og vi undskylder over for alle Mac-brugere, både for at have sendt softwaren ud med denne sårbarhed og for den bekymring, som det har forårsaget. Vores kunder fortjener bedre. Vi gennemgår nu vores udviklingsprocesser for at hjælpe til at forhindre, at dette kan ske igen,« hedder det i en udtalelse fra Apple.

Sikkerhedsrettelsen har imidlertid skabt nye problemer for Mac-brugerne. Mange melder, at de ikke længere kan dele filer med andre computere på hjemmenettet og på arbejdspladsen - et problem, som Apple anerkender eksistensen af.

Fildelingsproblemet kan lige nu kun løses ved, at man åbner Terminal-programmet i MacOS - det, der i Windows-verdenen svarer til en kommandoprompt eller et DOS-vindue. Det er for mange en skræmmende oplevelse, fordi der skal tastes lange kommandoer ind for at løse problemet, hvilket straks har medført stor kritik fra mange Mac-brugere, skriver det britiske dagblad The Guardian.

MacOS vil med sikkerhedsopdateringen blive version 10.13.1.