Apple lejer sig ind hos Google

Usædvanligt samarbejde skal holde Apples iCloud i luften, indtil nye datacentre i blandt andet Viborg står klar om to år.

Apple er i gang med at investere 6,3 milliarder kroner i et nyt datacenter ved Foulum nær Viborg i Midtjylland. Centeret kommer til at ligge på en mark ved en stor transformatorstation og skal på længere sigt gøre Apple mindre afhængig af konkurrenterne. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To af nettets giganter indgår i en uventet forbrødring. Apple er nemlig begyndt at bruge ærkerivalen Googles nettjeneste.

iPhone- og iPad-producenten er selv i gang med at bygge tre nye datacentre - i Foulum ved Viborg, i Irland og i Arizona i USA - for at blive mindre afhængige af eksterne leverandører. Indtil de står klar inden for to år, køber Apple kapacitet ude i byen til sin egen iCloud-tjeneste, som lagres hos samarbejdspartnerne.

iCloud er Apples nettjeneste, som blandt andet tilbyder alle Apple-brugere plads til sikkerhedskopier af billeder og data, musikstreaming og videofilm.

Apple har i forvejen fire datacentre.

Google vinder terræn

Ifølge teknologibladet CRN betaler Apple mellem 400 og 600 millioner dollars for at kunne anvende Googles såkaldte cloudtjenester, altså netbaserede tjenester. På samme måde bruger Apple både Amazons og Microsofts tilsvarende tjenester, men Apple har ifølge bladet trappet ned hos Amazon, siden aftalen med Google blev indgået sidste år.

Ifølge den britiske finansavis Financial Times vil Apple i år bruge en milliard dollars hos Amazon.

Amazon er den førende udbyder af cloudtjenester med Microsoft på andenpladsen og Google som nummer tre, men Google har hentet vigtige points, siden veteranen Diane Green i november 2015 blev sat i spidsen for Googles cloudsatsning. Hun var medstifter af softwareselskabet VMware, som gør sig i virtuelle servermiljøer, hvor man udnytter datakraften på store servere bedre. I februar fik Google en aftale i stand med svenske Spotify, der er verdens største musikstreamingtjeneste. Spotify skiftede fra netop Amazon.

Apple og Google er ellers ærkerivaler navnlig på mobilområdet. Her sidder Googles mobilstyresystem Android på over 80 procent af markedet for alle nye smartphonetelefoner, mens Apples iOS ligger på omkring 13 procent. Men konkurrencen mellem de to breder sig til stadig nye områder.