Apple kunne være afsløret to uger før

Dansk advokatfirma oprettede under kryptisk navn det selskab, som skal stå bag det store datacenter i Viborg, men allerede dagen efter kom et kendt navn på banen.

I Foulum uden for Viborg vil Apple opføre sit nye store datacenter, som skal stå færdigt i 2017. Men hemmelighedskræmmeriet forud for offentliggørelsen af planerne var stort. Tegning: Apple Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples hemmeligholdte planer om at ville bygge et kæmpe datacenter i Danmark uden for Viborg kunne være blevet afsløret 14 dage tidligere.

Da oprettede den amerikanske IT-gigant, som lige nu er verdens mest værdifulde selskab, nemlig i al diskretion gennem sin danske advokat det anpartsselskab, som skal stå for den 6,3 milliarder kroner store investering i det 166.000 kvadratmeter store datacenter, som skal drive nogle af Apples største nettjenester som iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri. Et tilsvarende center etableres sideløbende i Irland, hvor Apples europæiske hovedkontor har til huse.

Mystisk selskab opretter mystisk selskab

5. februar stiftede advokat Bent Kemplar gennem advokatfirmaet Kromann Reumert-selskabet KR 332 ApS det nye selskab med det mystiske navn KR 1788 ApS og skød de 50.000 kroner ind, som loven kræver, når man opretter et anpartsselskab. KR 1788 ApS fik adresse hos advokatfirmaet på Sundkrogsgade 5 på Østerbro i København.

Ifølge de oplysninger, som skulle afgives ved registreringen, står det nye selskab for »databehandling, webhosting og lignende serviceydelser«.

»Selskabets formål er handel samt at eje fast ejendom, samt al virksomhed, som efter direktionens skøn har forbindelse hermed,« fastslåes det i formålet med at oprette selskabet.

Dagen efter trådte Bent Kemplar ud af direktionen. Ind kom i stedet Apples juridiske direktør, Gene Daniel Levoff, som også er direktør for Apple Operations International, med adresse i Apples hovedsæde i Cupertino i den vestamerikanske stat Californien - dog uden at nævne hans arbejdsgiver ved navn.

Nærmest hysterisk hemmelighedskræmmeri

Først to uger senere lod Apple mandag morgen den 23. februar bomben springe om, at IT-giganten vil bygge datacenteret uden for Viborg, en nyhed, der ryddede alle netavisers forsider og TV-stationers sendeflade dagen igennem, om end den kun medfører 300 nye arbejdspladser, hvoraf langt de fleste vil være i byggeperioden. Når først datacenteret kører, er mandskabet meget begrænset.

Dagen efter, 24. februar, skiftede KR 1788 ApS navn til Apple ApS, og to dage efter, 26. februar, blev vedtægterne ændret, så »selskabet tegnes af en direktør«.

Ti dage forinden, 16. marts, var det daværende KR 1788 ApS blevet momsregistreret hos Skat.

Apple er kendt for sit nærmest hysteriske hemmelighedskræmmeri. IT-giganten, som står bag produktionen af bl.a. iPhone-telefonerne og iPad-tavle-PCerne, vil selv styre, hvornår nyheder skal ud, og har som fast politik aldrig at kommentere selv de bedst underbyggede forlydender. Som Berlingske beskrev i søndags, skete forhandlingerne med Viborg Kommune da også i allerstørste hemmelighed og med meget skrappe krav fra Apple om absolut diskretion.

Men et kik i det centrale virksomhedsregister, CVR-registeret, som i dag er en del af Virk.dk-erhvervsportalen, kunne - med lidt kendskab til personkredsen i Apple - allerede 6. februar havde afsløret, at der var noget i gære i æblekassen.