Apple-krav: Apps til ure skal virke uden iPhone

Alle nye apps til Apple Watch skal fra juni kunne fungere med alene en trådløs forbindelse.

Apples smartur, Watch, skal have selvstændigt liv. Alle nye apps til det skal derfor kunne virke, uden at en iPhone er koblet på for at give forbindelsen. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Josh Edelson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples smarture skal fremover kunne fungere, uden at iPhone-telefonen er i nærheden.

Fra 1. juni vil Apple kræve, at de, der udvikler apps til Apple Watch, skal fungere via det trådløse net og ikke længere bare, når der er en iPhone i nærheden, som kan levere mobilforbindelsen til nettet. Det sker for at løsrive Apple Watch som andet og mere end blot et vedhæng til telefonen, som uret hidtil har været helt afhængigt af. Samtidig vil det gøre applikationerne hurtigere, fordi de alene kører på uret og ikke skal via telefonen.

Apple har ikke meldt ud, hvor mange ure der er solgt, men analytikerne mener samstemmende, at salget skuffer. De anslår, at der kan være langet omkring 12 millioner ure over disken, men det er langtfra nok til at sikre Apples indtægter i en tid, hvor iPhone-salget flader ud og - med det regnskab, som Apple offentliggør tirsdag aften dansk tid - ventes at gå tilbage for første gang nogen sinde.

De fleste vil vide, hvad klokken er

Apple frigav sidste år sin watchOS 2 SDK-software, som udviklere af alle fremtidige apps skal bruge til at skabe nye applikationer til urserien.

Fødte urapps er ikke nyt, men hidtil har det ikke været et krav, at de alene skulle fungere på urene, fordi Apple gerne vil have markedet løbet i gang. En undersøgelse, som Stockholms Universitet lavede i november, viste, at flertallet af Apple Watch-ejerne mest brugte uret til at se, hvad klokken er, og blive orienteret om indkomne SMSer og andre beskeder.

Flere af Apples konkurrenter har smarture, der fungerer selvstændigt. Nogle har sågar eget SIM-kort indbygget, så man slet ikke har brug for en telefon.

Analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt, anslår, at der i år sælges 50,4 millioner smarture på verdensplan, og at salget vil vokse til 66,71 millioner i 2017.