Apple kræver lynforbud mod Samsung-mobiler

Otte Samsung-telefoner skal forbydes i USA, mener Apple oven på nylig dom.

Apple kræver Samsungs tidligere topmodel, Galaxy S II (til højre), forbudt i USA, fordi den ligner Apples iPhone for meget. Arkivfoto: Jo Yong-Hak, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple kræver et hurtigt forbud mod salg af otte Samsung-telefoner i USA oven på fredagens dom, hvor den sydkoreanske elektronikgigant blev dømt til at betale 6,2 milliarder kroner i erstatning for at have genbrugt lidt for meget af Apples design.

Den mest fremtrædende af telefonerne er Galaxy S II, som dog i mellemtiden har fået en særdeles succesrig efterfølger, Galaxy S III, der ikke er omfattet af dommen i den californiske ret. Galaxy S 4G og Droid Charge er med på listen.

Forhandlinger sker 20. september

Retsforhandlingerne om et stop for salget finder sted 20. september, og skulle dommer Lucy Koh følge Apple, ventes Samsung at kræve forbuddet udskudt, indtil appelsagen er afklaret. For Samsung vil appellere dommen, som handler om krænkelse af patenter. Apple fik ret i, at Samsungs design ligger for tæt på Apples.

Apple krævede oprindelig at få 28 Samsung-telefoner på forbudt-listen, men de fleste af dem er i realiteten allerede udgået af handelen i USA.

Apple-aktien steg yderligere 1,9 procent, mens Samsung-aktien dykkede med 7,5 procent.

Et slag mod Android

Domstolens afgørelse rammer de mange telefoner med Googles software, mobilstyresystemet Android, hårdt. Henved 65 procent af alle solgte mobiltelefoner i verden i dag er med Android som styresystem, og Samsung er den ubestridt største Android-producent, ligesom sydkoreanerne siden begyndelsen af året har været verdens største mobilproducent overhovedet.

»Afgørelsen markerer en vigtig sejr for Apple mod Android. Konkurrenterne vil nu tænke to gange over, hvordan de skal konkurrere på smartphoneområdet mod branchens førende fornyer,« siger analytiker Ben Reitzes fra Barclays.

Uanset om der kommer et forbud mod salg af visse telefoner, vil Samsung få det hårdere på det amerikanske mobilmarked, som nok er verdens vigtigste. I manges øjne fremstår Samsung nemlig som en piratkopist, og det kan give Apple yderligere vind i sejlene, når selskabet angiveligt 12. september præsenterer sin sjette iPhone-model.

Hurtig omstilling

Samsung ventes dog hurtigt at kunne komme videre. Giganten har tidligere været oppe at toppes med Apple og foretog derefter nogle hurtige justeringer af sin Galaxy Tab-tavlecomputer, så problemerne var overvundet.

Apple er en stor kunde hos Samsung, der leverer teknologisk indmad til mange Apple-produkter.

Samsung solgte i april-juni omkring 50 millioner mobiltelefoner, næsten det dobbelte af Apples salg.