Apple kræver kæmpe millionbeløb efter svensk nej til flagskibsbutik

iPhone-giganten er rasende over politisk nej til at bygge en flagskibsbutik i en af Stockholms centrale parker.

Sådan ville Apples butik have taget sig ud, hvis det var lykkedes at skaffe politisk flertal. Arkivfoto: Apple/Fosters & Partners Fold sammen
Læs mere

Apple kræver et trecifret millionbeløb, fordi politikerne i Stockholm har sagt nej til, at den amerikanske iPhone- og iPad-producent må bygge en ny flagskibsbutik i en af de centrale parker i hovedstaden.

Apple købte bygningen, der i dag blandt andet huser en burgerbar, for 129 millioner svenske kroner men kræver nu at få 179 millioner kroner for sælge den tilbage til byen, skriver det svenske ejendomsnyhedsnetsted Fastighetsvärlden. Det grøn-blå flertal i Stockholms byråd besluttede nemlig i oktober 2018 at sige nej til Apple, og det har gjort giganten rasende.

»Ja, det stemmer. Der var absolut ingen pæne ord. Det var grimme ord, som jeg ikke vil gengive,« siger Björn Ljung fra De Liberale, som er formand for byggenævnet.

Sådan skulle der have set ud inde i og inde fra Apple-butikken midt i en af Stockholms store parker. Arkivfoto: Apple/Foster & Partners Fold sammen
Læs mere

Proteststorm mod Apple

Politikerne tilbød at hjælpe Apple med at finde et nyt sted at lægge butikken, som ville være Apples første flagskibsbutik i Norden, men fik at vide, at »Apple ikke vil have mere med Stockholm at gøre«.

Apple havde udset sig bygningen i Stockholms ældste park, Kungsträdgården, og købte grunden i 2015 af Stockholms Handelskammer for derefter at søge om lov hos byrådet til at konvertere den til en butik. Apples planer var at rive den nuværende bygning ned og give den nye en glasfaçade, så man kunne se ud i parken fra bygningen, der skulle drives 100 procent af grøn energi. Byggeriet ville indebære, at 375 kvadratmeter, som i dag er park, ville indgå i byggeriet.

Apples overordnede salgschef, Angela Ahrendts, som tidligere var topchef i modehuset Burberry, var selv ude og tale for byggeprojektet. Hun valgte for nylig at forlade Apple igen efter fem år.

Men da planerne kom frem, begyndte protesterne at vælte ind. Svenskerne var meget kritiske over for et så markant byggeri i en af de centrale parker, og politikerne er blevet voldsomt presset af blandt andet det svenske svar på Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse, Skönhetsrådet. Da høringsfristen på Apple-byggeriet udløb i september 2018, var der kommet 1.800 svar til byrådet.

Et vue fra Kungsträdgården, hvor Apple-flagskibsbutikken skulle have ligget. Arkivfoto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANK CHMURA.

Rekordpris pr. kvadratmeter

Med det politiske nej har svenskerne igen sat sig igennem i forhold til parken. Kungsträdgården har tidligere været skueplads for store protester, når politikere og andre har ønsket at lave om på parken. I 1971 demonstrerede stockholmere i alle aldre massivt mod nedrivning af et gammel tehus og fældning 13 store elmetræer, som skulle give plads til en ny nedgang til Stockholms tunnelbane. Bystyret bøjede sig for protesterne, og »Elmestriden« blev et vendepunkt i byplanlægningen og synet på borgernes medindflydelse.

Apples købspris på 129 millioner kroner var prisrekord på 172.000 svenske kroner pr. kvadratmeter. Apples krav om at få 179 millioner kroner for grunden vil betyde en kvadratmeterpris på 239.000 svenske kroner.

Apple har en almindelig butik i Täby Centrum i Stockholm. Flagskibsbutikkerne er dog særlige udstillingsvinduer for de store mærkevarer. Ud over at sælge produkter ville Apple bruge butikken i Kungsträdgården til at arrangere forelæsninger, til uddannelse og til forskellige arrangementer.