Apple køber egne aktier for 77 mia.

Gigantisk opkøb skal forkæle investorerne efter skuffelsen oven på seneste regnskab.

Apple-topchef Tim Cook var overrasket over kursfaldet oven på seneste regnskab men har siden købt stort ind af Apple-aktier. Arkivfoto: Glenn Chapman, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GLENN CHAPMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elektronikgiganten Apple har købt for 14 milliarder dollars eller 77 milliarder danske kroner egne aktier siden regnskabsaflæggelsen for to uger siden, som skuffede investorerne.

Apple, som står bag iPhone-telefoner, iPad-tavle-PCer og Mac-PCer, har dermed på et år købt for i alt 40 milliarder dollars tilbage, hvilket ifølge topchef Tim Cook er rekord for et tilbagekøbsprogram.

Tilbagekøbet tilgodeser investorerne, fordi de tilbageværende aktier dermed stiger i værdi.

Topchef overrasket over fald

Tim Cook siger til den amerikanske finansavis Wall Street Journal, at han er »overrasket« over, at Apple-aktien faldt med otte procent, efter at Apple rapporterede et dårligere salg af iPhone-telefoner end ventet for julekvartalet og samtidig advarede om, at omsætningen for første kvartal nok ville gå ned i forhold til for et år siden.

Aktivistinvestoren og milliardæren Carl Icahn har længe presset Apple-ledelsen for at få Apple til at bruge af sin bugnende pengekasse til at købe egne aktier tilbage og til at sikre aktionærerne større udbytter. Icahn købte for endnu en halv milliard dollars Apple-aktier i slutningen af januar. Det var Apples tredje opkøb i Apple på under en uge, og han ejer nu for mere end fire milliarder dollars.

Carl Icahn har holdt personlige møder med Apple-topchef Tim Cook for at presse ham.

Apple har som mål at købe for 60 milliarder dollars aktier tilbage.

Mister markedsandele

Apple er berømt for sin bugnende pengekasse. Apple har aldrig foretaget enorme opkøb. Ikke et eneste Apple-opkøb har kostet over en milliard dollars, men Apple har ifølge Tim Cook købt 21 selskaber gennem de seneste 15 måneder.

Apple mister markedsandele på smartphonemarkedet i takt med, at det vokser. I 2012 stod Apple for 19,4 procent på verdensplan, i 2013 er markedsandelen faldet til 15,5 procent, viser tal fra analysefirmaet Strategy Analytics. Til sammenligning er andelen af smartphonetelefoner med Googles styresystem Android på et år vokset fra 68,8 til 78,9 procent.