Apple kan ikke levere flere iPhones

Alle de producerede iPhone 7-telefoner er væk fra Apples lager, inden salget begynder fredag. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at de også er solgt, og antallet er en hemmelighed.

Apples iPhone 7-telefoner lanceres 16. september i også Danmark, og Apple kan nu ikke levere flere. Arkivfoto: Josh Edelson, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen inden lanceringen af de nye iPhone 7-telefoner melder Apple om alt udsolgt - der er ikke flere telefoner at levere.

Lanceringen af iPhone 7 og iPhone 7 Plus, der begge liger forgængeren fra sidste år i størrelse og omfang, fik ellers en noget mat modtagelse, fordi Apple ikke leverede afgørende nye funktioner, som konkurrenterne ikke allerede havde. Mest omtalt - og omdiskuteret - er Apples beslutning om at fjerne hovedtelefonstikket, så hovedtelefoner enten skal tilkobles trådløst eller være udstyret med et stik, der passer i opladerstikket.

Alligevel melder Apple nu, at iPhone 7 Plus er udsolgt i alle modeller, mens der ikke er flere ledige iPhone 7 i farven jetsort, selv om netop denne farve ifølge Apple selv kan få ridser. Derfor anbefaler Apple, at man pakker den ind i et omslag.

Teleselskaber har bestilt for mange

Salget af telefonerne begynder fredag den 16. september. Teleselskaber verden over har som altid bestilt flere telefoner, end de umiddelbart har bestillinger til, fordi det nogle gange har knebet med at kunne levere, hvad folk gerne vil købe. Det sikrer, at Apple kan melde om udsolgt - uden at det fremgår, hvor mange telefoner der er produceret. Det er heller ikke udtryk for, at alle de telefoner, der er produceret, også er solgt.

Apple og konkurrenterne er tidligere blevet beskyldt for bevidst at have for få telefoner klar, så der kunne meldes udsolgt, hvilket skulle vise, at interessen er stor.

Teleselskabet »3«s privatkundedirektør, David Elsass, sagde i sidste uge til Berlingske, at »3«, har skrevet sig op til et antal iPhone-telefoner, der overgår, hvad »3« havde af forudbestillinger på sidste års iPhone-model.

»Det handler om, hvordan Apple kan levere, for telefonerne lanceres i rigtigt mange lande samtidig. Vi har bestilt mere end rigeligt,« sagde han uden at måtte fortælle, hvor mange telefoner der er tale om.

Apple vil ikke give salgstal

Apple vil ikke offentliggøre salgstallene efter den første weekend, sådan som man plejer. Her har netop antallet af lande, hvori nye telefoner blev lanceret, kunnet bruges til at blæse en ny salgsrekord hjem, fordi stadig flere lande kom med fra første dag og dermed kunne tælles med straks.

Mange investorer og analytikere frygter, at iPhone-salget har toppet. Det er et stort problem for Apple, som i april-juni hentede 56,8 procent af alt sit salg overhovedet fra netop iPhone-telefonerne.

Apple understreger, at selv om man ikke vil kunne købe en telefon, når man fredag træder ind i en butik, vil man stadig kunne bestille en til senere levering.

iPhone 7 er på 4,7 tommer, iPhone 7 Plus på 5,5 tommer.