Apple investerer 6,3 milliarder i Danmark

IT-giganten åbner et nyt datacenter i Viborg i sin største, europæiske investering nogen sinde.

Denne tegning illustrerer, hvordan Apples kommende datacenter i Viborg vil ligge klos op ad en af Danmarks største transformatorstationer. Foto: Apple Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske IT-gigant Apple investerer 6,3 milliarder kroner i at lægge et helt nyt datacenter i Viborg. Det skal stå færdigt i 2017 og køre på 100 procent vedvarende energi.

Investeringen i Danmark og i et tilsvarende datacenter i Athenry i Irland, hvor Apple har sit europæiske hovedkvarter, bliver de største investeringer, som Apple til dato har foretaget i Europa. I alt vil der blive investeret for 1,7 milliarder euro.

Apple forventer, at bygningen og senere driften af datacenteret i Foulum nordøst for Viborg vil skabe 300 jobs i Danmark, men kan dog ikke sige, hvor mange permanente jobs der vil komme ud af byggeriet.

Alle Apples onlinetjenester skal køre fra Viborg

Hvert af de to datacentre vil blive på 166.000 kvadratmeter og skal køre Apples onlinetjenester, heriblandt musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri, for alle Apples europæiske brugere.

Datacenteret i Viborg bliver bygget, så der ikke er behov for nogen yderligere generatorer. Det kommer nemlig til at ligge lige op af en af Danmarks største transformatorstationer og er designet, så overskudsvarme fra udstyret i selve bygningen føres videre til det lokale varmesystem, så energien kan opvarme boliger i området.

Datacentre, som er store samlinger af servere, bruger store mængder energi, og de mange kæmpe computere udvikler stor varme, som kræver nedkøling. I stedet kan varmen nu sendes tilbage i energinettet og på den måde »genbruges« i nærområdet.

Aftalen med Apple er kommet i stand gennem Udenrigsministeriets afdeling Invest in Denmark.

»Vi er meget taknemmelige for Apples fortsatte succes i Europa og er stolte af, at vore investeringer kommer lokalsamfund til gode på tværs af de europæiske lande. Denne nye og omfattende investering er Apples hidtil største projekt i Europa. Vi er begejstrede for at kunne udvide vor virksomhed, skabe hundredvis af lokale arbejdspladser og introducere nogle af vore mest avancerede løsninger indne for miljørigtigt byggedesign,« siger Apples topchef, Tim Cook, i en udtalelse.

Mogens Jensen: En kæmpe cadeau

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er rigtigt glad for valget af Danmark.

»Det må være årets bedste erhvervsnyhed for Danmark og ikke mindst for Midt- og Vestjylland. Investeringen vil give et kæmpe skub til økonomien og skabe mange hundrede arbejdspladser i hele lokalområdet, både i anlægsfasen og driftsfasen. Det er en kæmpe cadeau, at Apple blandt mange bejlere vælger Danmark. Det understreger, at regeringen har ramt den helt rigtige balance mellem en ambitiøs og grøn energipolitik – og et erhvervsklima i verdensklasse,« siger ministeren.

Administrerende direktør i Energinet.dk, Peder Østermark Andreasen, kalder Apples projekt for banebrydende og det største af sin slags i Danmark.

»Vi er stolte af, at vi kan gøre Danmark attraktiv for et stort, internationalt selskab - tilmed et selskab, der har et stort strømforbrug, og som stoler så meget på vort elnet, at det er interesseret i at slå sig ned uden at gøre brug af backupgeneratorer,« siger han.

LÆS MERE