Apple i retten for misbrug af iPhone-navn

Apple må ikke kalde sin kommende mobiltelefon for »iPhone«. Det navn har nemlig netværksgiganten Cisco nemlig ejet i seks år.

PR-foto Fold sammen
Læs mere
Selvfølgelig vidste han det, da han præsenterede sidste uges mest omtalte teknologiske dims. Steve Jobs fra Apple tog chancen, da han fremviste prototypen på den nye musik- og mobiltelefon og præsenterede den som en iPhone. Nu skal han i retten, for netværksgiganten Cisco ejer navnet.

Apple-kirken gyngede, da Steve Jobs på MacWorld-konferencen i San Francisco præsenterede det teknologiske vidunder, som kombinerer en musik- og videoafspiller, en mobiltelefon og desuden kan gå på nettet. iPhone-telefonen ryddede dagsordenen, også i forhold til verdens største messe for forbrugerelektronik, CES i Las Vegas i Nevada.

Men Cisco, der er verdens største producent af netværksudstyr, ejer navnet »iPhone« og har gjort det siden 2000. Det er tilmed et registreret varemærke, som Cisco selv bruger til sine nyeste IP-telefoner, som blev lanceret i foråret 2006.

Så i fredags anlagde Cisco sag mod Apple med forbud om at bruge iPhone-navnet. Og eksperter i varemærker er enige om, at Cisco står til at vinde sagen, så Apple må finde på et andet navn til sin telefon. Den ventes i handelen i USA til juni og i Europa senere i år.

Cisco kræver, at Apple destruerer alle mærker, æsker og andet materiale, som bærer ordet »iPhone«.

Apple bad i 2001 Cisco om tilladelse til at anvende iPhone-navnet. Det passer nemlig i Apples øvrige produktserie med den digitale musikafspiller iPod som det mest kendte. Apple har selv forsvaret iPod-navnet med næb og kløer og trusler om sagsanlæg. Da Cisco sagde nej, stiftede Apple ifølge Cisco et skuffeselskab, Ocean Telecom Services, som skulle forsøge at erhverve rettighederne ad andre kanaler.

Cisco er dog ikke helt uden forhandlingsvilje. En talsmand siger, at Ciscos topchefer var villige til at lade Apple bruge iPhone-navnet på betingelse af, at begge selskabers telefoner kan kommunikere sammen. Hvad dette mere præcis indebærer, er ikke oplyst.

Men helt frem til mandag aften klokken 20 førte Cisco og Apple forhandlinger. Ifølge Ciscos topadvokat, Mark Chandler, var en aftale næsten klar. Der udestod blot nogle enkelte punkter. Men så gik Steve Jobs næste dag på scenen på MacWorld og afslørede sin iPhone. Og siden har Cisco ikke hørt fra Apple.