Apple har solgt syv mio. smarture

Salget lever ikke op til forventningerne men slår alle de andre urproducenter. Fitnessarmbånd sælger dog stadig langt bedre.

Jo, man kan faktisk også se, hvad klokken er på de nye smarture, som ellers er en lille computer med små applikationer på. Apple har med sit Apple Watch foreløbig slået alle konkurrenterne, selv om det samlede salg stadig ikke er, hvad analytikere og investorer forventede. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods kritik af høje priser og manglende nytteværdi har den amerikanske IT-gigant Apple alligevel siden lanceringen i april solgt syv millioner styk af sit smartur Watch og overgår dermed, hvad alle andre smarturproducenter tilsammen har solgt de seneste fem kvartaler. Det er dog stadig et salg under forventningerne, og fitnessarmbånd sælger stadig langt bedre end smarture.

Nye tal fra mobilanalysefirmaet Canalys viser, at Apple som den eneste urproducent sendte flere end 300.000 ure på markedet i juli-september. Pebble rundede 200.000 smarture med lanceringen af sit nye Pebble Time Steel, mens den sydkoreanske mobilgigant Samsung oplevede tilbagegang, uden at Canalys dog opgiver konkrete tal. Samsung gør dog klar til at lancere sit nye Gear 2-ur inden jul.

Smarturene kan blandt andet - ud over at vise klokken - vise indkomne beskeder, afspille musik, fotografere og foretage andre, mindre operationer, som kan klares med uret fastspændt på håndleddet.

Apple selv har ikke offentliggjort særskilte salgstal for sine ure, modsat detaljerede tal om mange af sine andre produkter.

Urene er Apples første i en ny kategori, siden iPaden blev lanceret i 2010. Apple er under stigende pres for at gøre sig mindre afhængig af sit iPhone-mobilsalg, som lige nu sikrer giganten omkring to tredjedele af sine indtægter. Her er urene kommet til kort, fordi de ikke sælger så meget, som investorer og analytikere forventede.

Canalys-analytiker Daniel Matte hæfter sig ved, at Apple nu har fået styr på sin urproduktion og derfor ser ud til at kunne rykke yderligere frem i julekvartalet. Her forventer Canalys, at alle urproducenterne fortsat vil kæmpe en kamp for at positionere sig, eftersom julesalget for mange teknologiproducenter udgør op til 30 procent af hele årets salg.

Men der bliver stadig flere om buddet. Således har den amerikanske mobilproducent Motorola, som nu ejes af kinesiske Lenovo, lanceret to nye ure, Moto 360 og Moto 360 Sport, og den klassiske urproducent Tag Heuer har også sit første smartur på salgshylderne.

»Folk overvejer stadig, om dette er noget, som de ønsker at investere i. Ikke alle går med ure. Telefonen kan klare en masse af meddelelserne, så masser af mennesker prøver at finde ud af, om dette er noget, som de har brug for,« siger Canalys-analytiker Chris Jones til netnyhedsstedet Re/code.

Apples ure kræver, at man også har en iPhone-telefon af nyere mærke. Uret bruger nemlig mobilforbindelsen til at holde sig og sin ejer opdateret. Apple opdaterede i september softwaren i sine ure.

Også mange af de øvrige smarture kræver en tilkoblet telefon, men flere og flere kan fungere uden.

Canalys medregner ikke salget af de mange fitnessarmbånd i sine urtal. Målt alene på fitnessarmbånd ligger den kinesiske mobilproducent Xiaomi i top i juli-september med en produktion alene på flere end 10 millioner styk.