Apple har gemt milliarder i skattely

30 procent af den amerikanske IT-gigants overskud er over fire år endt i Irland, viser rapport fra det amerikanske senat.

Apple beskyldes for voldsom skatteunddragelse af de amerikanske politikere, som har indkaldt Apples topledelse til afhøring. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske producent af iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, Apple, har gemt milliarder af dollars i Irland for at slippe for at betale skat.

Det fremgår af et 40 sider langt dokument, som det amerikanske senat mandag offentliggjorde. Og Apples topchef, Tim Cook, skal nu vidne for kongressen.

173 mia. kroner sendt til Irland

Omkring 30 procent af Apples samlede overskud på verdensplan blev dirigeret til Apples afdeling i Cork i Irland. Beløbet er på 29,9 milliarder dollars - 173,3 milliarder kroner - og dækker over perioden fra 2009 til 2012, fremgår det af rapporten.

»Apple har udnyttet en forskel mellem irske og amerikanske skatteregler,« hedder det i rapporten, som blev offentliggjort dagen, før Tim Cook skal forklare sig.

Medlem af undersøgelseskomitéen, senator John McCain fra Republikanerne, kalder Apples skattepraksis for »outreret og virkeligt skandaløs«.

Apple: Ingen skattetricks

Apple afviser beskyldningerne og at bruge »skattetricks«. Ifølge Apple er afdelingen Apple Operations International i Irland ikke til for at bringe Apples skattebetalinger ned. Apple fastslår, at selskabet i 2013 venter at betale mere end syv milliarder dollars i amerikansk skat.

Den irske regering afviste tirsdag morgen at påtage sig skylden for den lave skat, som Apples afdeling i Irland betaler.

»Det er ikke spørgsmål, som opstår af de irske skattesystem,« understregede vicepremierminister Eamon Gilmore over for den nationale radio, RTE.

Internationale virksomheder i søgelyset

De amerikanske myndigheders angreb på Apple skriver sig ind i rækken af internationale virksomheder, især teknologiselskaber, som lige nu undersøges for at omgå skattelovgivningen i en række lande ved bevidst at placere hovedkontorerne, hvor skatten er lavest.

Også Hewlett-Packard (HP) og Microsoft er indkaldt til at forklare sig over for de amerikanske politikere.

Den amerikanske skattelovgivning siger, at virksomheder skal betale 35 procents skat af udenlandsk overskud, men først når pengene bringes ind i USA. Det er denne passus, som politikerne har sat fokus på.

Apple har en kassebeholdning på 145 milliarder dollars, en stor del af den placeret uden for USAs grænser.

Apple-topchef Tim Cook, der overtog roret ved Steve Jobs' død i oktober 2011, siger, at Apple »sandsynligvis er den største erhvervsmæssige skatteyder i USA«.

Også Google i søgelyset

En undersøgelse, som aktivistgruppen Citizens for Tax Justice har lavet, viser, at 300 af virksomhederne på Fortune 500-toplisten sammenlagt ved udgangen af 2011 havde 1,6 billioner dollars liggende i udlandet, og at de ti største amerikanske selskaber - heriblandt Apple og Microsoft - sidste år øgede den udenlandske kassebeholdning med 106 milliarder dollars.

I Storbritannien er Google under voldsom beskydning. Fra 2006 til 2011 omsatte Google ifølge de officielle regnskaber for 102 milliarder kroner i Storbritannien men betalte kun 90,8 millioner kroner i skat.

Den britiske premierminister, David Cameron, har lovet at tage spørgsmålet om virksomheders skatteunddragelse op på det årlige G8-topmøde, som Storbritannien 17.-18. juni er vært for i Nordirland. Han har opfordret virksomhederne til at være vise større åbenhed men har kun lovet frivillige stramninger.

Googles bestyrelsesformand og tidligere topchef, Eric Schmidt, forsvarede søndag internetgigantens skattebetalinger og understregede, at Google følger lovene. Men han tilføjede:

»De internationale skatteregler kunne næsten helt sikkert drage nytte af en reform,« skrev han i et indlæg i det britiske dagblad The Observer.

Samlet kamp mod skatteunddragelse

Formanden for det britiske parlaments undersøgelseskomité, Margaret Hodge, beskrev i sidste uge under afhøringen af Googles europæiske topchef, Matt Brittin, Google som »ond«.

Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien aftalte i juni 2012 at arbejde sammen om at bekæmpe skatteunddragelse.

Irland og Luxembourg har de laveste skattesatser i EU og tiltrækker derfor mange virksomheder, som lægger det europæiske hovedkontor her. Det gælder også det nu Microsoft-ejede Skype, den svenske netmusiktjeneste Spotify m.fl.