Apple-grundlægger gik glip af 194 milliarder

Ron Wayne solgte sine aktier i Apple blot to uger efter at have grundlagt selskabet sammen med Steve Jobs og Steve Wozniak i 1976.

Steve Jobs (th.) og Steve Wozniak grundlagde Apple i 1976. Men der var en tredjemand, Ron Wayne, der forlod selskabet to uger senere. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIMBERLY WHITE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når snakken går på Apples grundlæggere, er det som regel Steve Jobs og Steve Wozniak, man taler om. Men der er en tredje grundlægger: Ron Wayne. Han forlod dog selskabet allerede to uger efter at have været med til at grundlægge det. Han har dog efterladt sine mærker på selskabet, hvis logo han blandt andet har designet.

"Ud over at være intellektuelle genier, var de var simpelthen hvirvelvinde, hvilket jeg opdagede, og det var som at holde fast i halen på en tiger: du kan ikke slippe og du kan ikke blive hængende," siger den i dag 77-årige Ron Wayne til Bloomberg News og fortsætter:

"Hvis jeg var blevet med dem, var jeg blevet en af de rigeste mænd på kirkegården, så jeg tænkte, at det bedste for mig var at forlade Apple og gøre andre ting."

Den ældre Ron Wayne gav råd til de to andre Apple-stiftere, der lavede computere i Steve Jobs' forældres garage. Sammen grundlagde de tre Apple 1. april 1976. De godt tyve års forskel på Ron Wayne og de to andre betød dog, at han ikke helt følte, at han kunne være med i deres tempo. Mindre end to uger efter at have grundlagt virksomheden, solgte han sine 10 procent af Apple-aktierne. Hvis han havde beholdt dem, havde de været omkring 35 milliarder dollar eller 194 milliarder kroner værd.

"Jeg var meget, meget glad for at arbejde sammen med ham (Steve Jobs, red.) for de gys og den spænding det var at være med i noget, der virkeligt havde enormt potentiale, og noget som jeg følte ville blive meget, meget succesfuldt," siger Ron Wayne.