Apple gør klar til GoPro-konkurrent

Apple har fået patent på et actionkamera, der kan styres fra et ur.

Foto: MONICA DAVEY. Apple fremviste i september 2014 sit Apple Watch, som især er tænkt til at skulle måle sundhed men nu også vil kunne udvides til at blive fjernbetjening for et actionkamera. Arkivfoto: Monica Davey, EPA/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Udsigten til, at den amerikanske elektronikgigant Apple rykker ind på markedet for actionkameraer, gør ondt på GoPro, som lige nu regerer på området.

Apple har netop fået patent på et actionkamera, der kan styres fra et smartur, og det kostede GoPros aktie et fald på 12 procent. GoPro laver kameraudstyr, hvor man kan filme sig selv med et lille kamera monteret på hjælmen, og GoPro står også bag en selfiepind, så man bedre kan tage billeder af sig selv med Apples iPhone

Selskabet blev børsnoteret i juni 2014.

Betjening fra et ur

Tirsdag fik Apple imidlertid endnu en stribe patenter i hus, heriblandt et, hvor iPhone-brugere kan tage billeder med et kamera, som styres af et ur. Apples patentansøgning nævner specifikt svagheder i GoPros produkter og beskriver, hvordan et kamera - f.eks. en iPhone-telefon - kan monteres på en cykelhjælm eller et surfbræt og kan fjernbetjenes fra en anden enhed som f.eks. et ur.

GoPro har på det seneste fået en del konkurrence af billigere produkter men anses stadig blandt brugerne af den slags kameraer for bedste bud på markedet.

Hverken Apple eller GoPro vil udtale sig om de nye patenter.

Apple er verdens mest værdifulde selskab og sender regelmæssigt patentanmodninger af sted for at beskytte ideer og opfindelser, hvoraf mange dog aldrig bliver til noget.

Nye funktioner efterlyses i urene

Imidlertid står Apple foran lanceringen af sit Apple Watch, som ventes i løbet af foråret og frem for alt lægger op at skulle bruges til sundhedsmålinger. Men de såkaldte smarture, som masser af konkurrenter har haft på hylderne længe, er ikke rigtigt slået igennem, og derfor arbejdes der overalt på at tilføre urene nye funktioner, som skal gøre dem uundværlige - og meget gerne trække salg af andet udstyr med sig.

Apples patentansøgning beskriver behovet for et kamera med en »lavere profil«, så vindmodstanden og risikoen for skader fra forbipasserende grene mindskes, og så batteritiden bliver bedre. Der nævnes et vandtæt kamera, som kan bruge en undervandsmikrofon - eller »hydrofon« - til at optage lyd, ligesom kameraet skal kunne sættes på en cykel eller en skihjælm.