Apple fyrer mobilchefen efter Maps-skandalen

Balladen om Apple Maps fælder nu en af Apples absolutte topchefer. Han nægtede at undskylde for miseren - nu er han ude.

Scott Forstall under præsentationen af de Apple-kort, der blev hans undergang som topchef i Apple. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en knæfald af de store, da Apple for nylig offentligt måtte beklage, at den nye korttjeneste, Apple Maps, er spækket med fejl. Og nu sparker Apple så mobilchefen Scott Forstall ud af døren, efter at han nægtede at skrive under på undskyldningen til kunderne.

Scott Forstall har ellers i en årrække været en af de fremtrædende chefer i Apple, og nød ifølge flere amerikanske iagtagere stor anerkendelse hos den nu afdøde stifter, Steve Jobs. Flere mobil-skæverter har dog fået stolen til at blive varmere og varmere under mobilchefen, og sent mandag aften valgte Apple så at rokere med chefstolene, alt i mens både pressen og alverdens øjne var optaget af at dække den store orkan, der siden i går aftes har hærget USAs østkyst.

Blev en joke

Sagen om de famøse Apple Maps stammer fra Apples ønske om at få Googles produkter ud af iPhonen. Problemet var blot, at Googles kortløsning er en af markedets bedste, og at Apple på relativt kort tid skulle tilbyde iPhone-brugerne en erstatning, der var mindst lige så god. Dette arbejde lykkedes ikke, for da iOS 6 blev frigivet i sensommeren, var de mange fejl i Apples kort ikke løst, og sagen blev hurtigt både grinagtig og skandaløs, når iPhonebrugerne kappedes om at lægge de sjoveste fejl op på nettet.

Også de danske kort var ramt af utallige fejl, og iPhonen placerer således Tårnby ude på Saltholmen i Øresund, og Bornholm på Greve Strand.

Da Apple-chefen Tim Cook skulle håndtere problemet, valgte han - som noget relativt nyt - at beklage den offentligt. Men Scott Forstall var uenig, og insisterede på at Apple skulle løse problemet uden en undskyldning, skriver The New York Times.

Også Siri

Mobilchefen var ellers i en periode udset til at være en oplagt efterfølger til Steve Jobs.

Maps-sagen var dog ikke den eneste mobilsag, der har plaget Apples iOS under Scott Forstalls ledelse. Da Apple for lidt over et år siden søsatte iPhone 4S, var den virtuelle assistent Siri et af de helt store slagnumre i mobilen. Men Siri fik aldrig den tiltænkte udbredelse, og henligger i dag relativt ubrugt - og også den er blevet en joke på nettet, hvor folk har moret sig over at stille spørgsmål, som Siri svarede sært på. Apple var dog klare i mælet omkring Siri, der blev søsat som beta-software.

Nu overtager Apples designchef, briten Jonathan Ive, der tilmed er slået til ridder ved det britiske hof, en del af styringen. Ive er kendt for at være en mand, der hylder simpliciteten, og flere iagtagere spekulerer nu i, om iPhonen vil udvikle sig i en ny og designmæssigt mere enkelt retning med Ive som chef. Siden den første version i 2007, har Apples iPhone-software udviklet sig i en langt mere kompleks retning, hvor der i dag er et mylder af instillinger, brugerne skal tage stilling til.

Jonathan Ive overtager dog ikke hele mobilområdet, der splittes op på fire forskellige chefer. Blandt andet ryger de famøse Apple Maps ind under veteranen Eddy Cue.