Apple frikendt for musiksvindel

Amerikansk jury afviser milliardkrav mod IT-giganten Apple, som stod anklaget for at gør det umuligt for andre musikbutikker, at afspille musik på Apple-udstyr.

Foto: GLENN CHAPMAN. Apples iPod-musikafspiller, som her præsenteres i nyere udgaver af Apple-topchef Tim Cook i september 2012, blokerede tidligere mod, at man kunne høre musik, som var købt i andre end Apples egen netbutik. Arkivfoto: Glenn Chapman, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Apple er blevet frikendt for at ville styre, hvordan indkøbt musik måtte afspilles, og undgår dermed at skulle betale mange milliarder kroner i erstatning.

En otte mand stor jury besluttede tirsdag, at Apple ikke brød konkurrencelovgivningen, da IT-giganten blokerede for, at musik, som folk havde købt hos Apples konkurrenter, kunne afspilles på Apples iPod-musikafspillere. Afgørelsen var enstemmig og sætter punktum for en sag, der har varet i næsten et årti og kunne have kostet Apple en milliard dollars eller 5,95 milliarder kroner i erstatning, skriver Los Angeles Times.

Spærret inde i Apples univers

Der er tale om et gruppesøgsmål fra vrede iPod-købere. Misèren begyndte i 2006, da Apple opdaterede softwaren til sin iPod-musikafspiller. Dermed ophørte muligheden for at afspille musik, der var købt andre steder end i Apples iTunes-netbutik, på iPoden. Dermed blev iPod-ejerne spærret inde i Apples univers, og Apple kunne dermed presse priserne op, lød anklagen. Samtidig blev konkurrenter spærret ude.

De berørte iPod-ejere mener, at Apple har taget mere end 351 millioner dollars i overpriser, som de derfor har krævet tilbagebetalt, og de har undervejs afspillet filmklip med daværende og nu afdøde Apple-topchef Steve Jobs, som underbygger, at der var tale om en bevidst handling fra Apples side.

Sagen har kørt ved retten i Oakland i Californien på den amerikanske vestkyst i to uger, og undervejs har dommeren måttet påtale, at to af de personer, som anklageren har brugt som hovedpersoner, blev afvist af retten, fordi de slet ikke havde købt en iPod i den periode, som sagen omfatter.

Overvejer at anke

Apple har siden opdateret sin software, så spærringerne er blevet fjernet.

Omkring otte millioner iPod-købere var omfattet af søgsmålet.

Advokaterne for de utilfredse iPod-ejere overvejer nu, om de vil anke sagen til en højere retsinstans.