Apple frikendes for skattefusk

Amerikanske myndigheder frafalder anklager om, at Apple spekulerer i mindre skat ved at lægge store summer i skattely i Europa. EU har dog ikke bilagt opgør med internationale teknologigiganter.

Amerikanske myndigheder frafalder anklager om, at Apple spekulerer i mindre skat ved at lægge store summer i skattely i Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke ulovligt, at den amerikanske IT-gigant Apple holder størstedelen af sit overskud og omsætningen ude af USA i datterselskaber i Luxembourg og Irland for at undgå den høje amerikanske selskabsskat.

Det har det amerikanske børstilsyn, Securities and Exchange Commission (SEC), afgjort efter fire måneders undersøgelser, skriver Wall Street Journals digitale nyhedsnetsted AllThingsD.

Politisk fokus

SEC har nu meddelt Apple, at gennemgangen af regnskabet for 2012 ikke medfører opfølgende handling, eftersom Apple har accepteret at forsyne investorerne med flere oplysninger om sine udenlandske forhold, skattepolitikker og planer for, hvordan pengene i udlandet skal bruges.

Det var en underkomité i det amerikanske senat, der for fire måneder siden fik sat undersøgelsen i gang, fordi Apple kun havde betalt meget lidt eller slet intet i skat af et overskud på 74 milliarder dollars. Apple sendte derefter topchef Tim Cook til Washington for at rede trådene ud og understrege, at Apple er en lovlydig skatteyder.

30 procent af Apples overskud over fire år endte ifølge en 40 sider lang amerikansk senatsrapport fra maj i år i Irland, og en stor del af Apples gigantiske kassebeholdning på over 145 milliarder dollars er placeret uden for USA.

EU strammer garnet

I Europa er skattesagerne mod de internationale teknologigiganter dog på ingen måde afsluttet. EU-landene kræver, at der aflægges regnskab land for land og dermed også betales skat land for land i stedet for som nu, hvor det europæiske hovedkontors placering afgør, hvad skattebetalingen skal være.

Det har medført, at de fleste internationale teknologiselskaber har placeret deres hovedkontor i Luxembourg eller Irland, hvor selskabsskatten er lavere, fordi landene ønsker at trække flere virksomheder til.