Apple forbereder milliardopkøb af musikapp

iPhone-producentens musiktjeneste, Apple Music, skal styrkes med opkøbet af britiske Shazam, som ud fra få sekunders musik kan genkende nummeret.

Apple Music skal styrkes gennem opkøbet af musikgenkendelsestjenesten Shazam. Foto. Apple Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er tæt på at købe den britiske musikgenkendelsestjeneste Shazam som led i en oprustning af iPhone-producentens musikstreamingtjeneste, så det bliver lettere at identificere nye musiknumre og føje dem til spillelisterne i Apple Music.

Det 18 år gamle Shazam, som har hovedsæde i London, vurderes til at være 400 millioner dollars eller 2,5 milliarder kroner værd, skriver nyhedsbureauet Reuters. Kilder siger til den britiske finansavis Financial Times, at en aftale om opkøb kan være klar allerede i løbet af denne uge. Det vil i givet fald være blandt Apples største opkøb til dato.

Gæt en sang på få sekunder

Shazams software hjælper med at identificere sange, som man hører, ved at man holder sin telefon hen mod musikken, som herefter analyseres hos Shazam, der forsøger at slå fast, hvad nummeret og kunstneren hedder. Shazams app arbejder allerede sammen med Apples egen talegenkendelsessoftware, Siri, som er en del af alle iPhone-telefoner, så man her kan bede om at få musik identificeret. Softwaren kan også forsøge at identificere TV-udsendelser, men den del er fortsat ikke koblet sammen med Siri.

En milliard gange er Shazams app hentet ned til både iOS- og Android-telefoner. Shazam begyndte i 1999 som en SMS-baseret tjeneste, før smartphonen blev opfundet.

Shazam har tidligere rejst 143 millioner dollars fra en række investorer, heriblandt musikselskaberne Sony og Universal samt den mexicanske telemilliardær Carlos Slims América Móvil, men prisen på selskabet er faldet. I 2015 blev det vurderet til at være en milliard dollars værd.

Sjældent stort opkøb

Apple Music havde i sommer 27 millioner betalende abonnenter. Det er halvt så mange som svenske Spotify, der er verdens største musikstreamingtjeneste. Spotify har 60 millioner betalende abonnenter og dertil 80 millioner, som lytter gratis med mod at høre reklamer undervejs. Apple Music er udelukkende for betalende brugere.

Apple køber med mellemrum teknologiske højdespringere op over hele verden, som har specialiseret sig på områder, hvor Apple har brug for ekspertisen. Apples opkøb er dog typisk til langt lavere priser, selv om Apple har den største pengekasse i verden og desuden er verdens mest værdifulde selskab. Det er sjældent, at der bliver lagt nicifrede beløb. Dog blev musikstreamingtjenesten og hovedtelefonproducenten Beats købt i 2014 for tre milliarder dollars forud for lanceringen af Apple Music.