Apple fjerner Skype efter kinesiske krav

iPhone-producenten har fjernet næsten 700 apps, som gør det muligt at kommunikere, så den kinesiske internetcensur ikke kan lytte med. Det medfører politisk kritik.

Det er ikke længere muligt at hente Skype på sin iPhone i Kina. Arkivfoto: Sascha Steinbach, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

I hundredvis af mobilapps, som gør det muligt at kryptere kommunikationen for at forhindre andre i at lytte og se med, heriblandt Skype, er blevet fjernet af Apple på ordre fra den kinesiske regering.

Kina strammede op til den nylige partikongres den i forvejen skrappe internetcensur yderligere. Den omtales sarkastisk som »The Great Firewall« - et ordspil på Den Kinesiske Mur (på engelsk: The Great Wall) og er berygtet for sin effektivitet.

Kritik af Apple fra senatorer

Microsoft, som i 2011 købte det dansk-svensk opfundne internettelefoniprogram Skype, bekræfter, at Skype »midlertidigt er blevet fjernet« fra Apples App Store, hvor man henter apps til sin iPhone og iPad. Microsoft »arbejder på at få appen tilbage så snart som muligt«, hedder det i en udtalelse fra softwaregiganten, der er verdens største.

Også Apple bekræfter, at Skype er blevet fjernet.

»Vi er blevet informeret af Ministeriet for Offentlig Sikkerhed om, at et antal apps, som bruges til tale over internettet, ikke er i overensstemmelse med den lokale lovgivning. Derfor er disse apps blevet fjernet fra App Store i Kina,« oplyser Apple.

Det bliver kritiseret af amerikanske senatorer.

»Amerikanske teknologiselskaber er blevet førende inden for kampen for ytringsfrihed. Men den forpligtelse skal ikke slutte ved vores grænser,« siger senator Patrick Leahy, som fastholder, at Apple »og andre teknologiselskaber skal fortsætte med at skubbe igen mod den kinesiske undertrykkelse af ytringsfriheden«.

Muligt at undgå snushaner

Britiske BBC har heller ikke kunnet finde Skype i Google Play, som er, hvor Android-telefonejere henter apps.

Skype er langtfra det eneste program, som er blevet fjernet. Apple har i alt fjernet 674 apps, som bruger såkaldt VPN-teknologi (»virtuelt privat net«) til kommunikation. En VPN-forbindelse krypterer - eller koder - kommunikationen, således at den ikke kan aflyttes. Når VPN-forbindelsen etableres fra telefonen eller computeren med programmet på, kodes al trafik, og samtidig vil forbindelsen nu virke, som om man sad i det land, som VPN-forbindelsen er koblet til.

Bruger man en VPN-forbindelse - f.eks. ved at bruge Skype -, vil det teknisk fungere, som om man sad i et andet land, end hvor man faktisk er. Fra Kina vil man derfor kunne tilgå f.eks. Facebook, Twitter og Googles søgemaskine og Gmail-postprogram, selv om begge dele bliver spærret i Kina. Kineserne spærrer imidlertid for, at kommunikation fra kinesiske internetforbindelser kan komme igennem »The Great Firewall«, men hvis forbindelsen krypterer, kan den kinesiske internetcensur ikke »se«, hvad der foregår og heller ikke stoppe trafikken.

Derfor har Kina forbudt brug af VPN-programmer, som omgår den kinesiske internetcensur, og har krævet, at alle udbydere fjerner de programmer og apps, som rummer sådan en kryptering.

Kina og Rusland skærper overvågning

Ifølge den britiske finansavis Financial Times er brugere, der allerede har Skype installeret på deres udstyr, tilsyneladende stadig i stand til at bruge programmet.

Kina kræver - ligesom Rusland -, at alle dataudbydere skal oprette datacentre, altså store lagerrum med computerservere, i landet selv. Officielt kommer kravet for at sikre de lokale brugere mod at kunne blive hacket og overvåget af udenlandske efterretningstjenester. Uofficielt giver det de kinesiske - og russiske - myndigheder bedre muligheder for selv at kunne øge overvågningen, som er blevet skærpet betydeligt i begge lande gennem de seneste år.