Apple får ingen rente af bugnende pengetank

Der falder kun en enkelt procent af i rente, selv om der ligger over 158 milliarder dollars og venter - og som nu må se at blive støvet af, siger analytiker.

Joakim von And ville juble over synet over Apples pengetank, som bugner, når der hver dag køres trillebøre med 779 millioner kroner i rent overskud ned i tanken. Men pengene bør hellere bringes i arbejde frem for at ligge og samle støv, mener analytiker. Foto: Stephen Lam, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun danske bankkunder, der har grund til at brokke sig over, at renten er så lav. Også verdens mest værdifulde selskab, Apple, må leve med kun lidt over en procent i rente, selv om pengekassen kan tælles op til over 158 milliarder dollars eller 864 milliarder kroner.

»En nærlæsning af det seneste årsregnskab fra Apple afslører, at Apple kun fik 1,03 procent i rent af sin store pengetank. Det lave afkast skyldes utvivlsomt, at Apple har anlagt en meget forsigtig investeringsstrategi for pengetanken - en fornuftig beslutning i vores øjne. Hvad der ikke er fornuftigt, er, at pengetanken har nået den størrelse, den har nu. Apple har de sidste mange år puget penge sammen og øget pengetanken kvartal for kvartal. Det er på høje tid, at Apple får aktiveret den sovende pengetank, som står og samler støv,« siger chefrådgiver Michael Borre fra Nordea, som følger Apple-aktien tæt.

Pres på Apples topchef

Ved årsskiftet var pengetanken nået på på 158,84 milliarder dollars mod 137,11 milliarder dollars ved udgangen af 2012. Siden marts 2012 har pengebeholdningen ligger over 100 milliarder dollars, hvilket er enestående for så stort et selskab.

»Set med aktionærøjne ville det være meget bedre, hvis Apple aktiverede den store pengetank og sendte pengene retur til aktionærerne. Når afkastet på pengetanken er så lavt som 1,03 procent, er det uhensigtsmæssigt at puge alt for mange penge sammen. Pengene gør efter vores overbevisning mere gavn i aktionærernes lommer,« mener Michael Borre.

Samme holdning har en af Apples nye - og besværlige - investorer, nemlig milliardæraktivisten Carl Icahn, som gentagne gange har holdt personlige møder med Apple-topchef Tim Cook for at få ham til at dele større udbytter ud og sørge for, at Apple køber flere egne aktier tilbage.

779 mio. kroner i dagligt overskud

Presset er delvis lykkedes. I sidste uge fortalte Tim Cook, at Apple på otte dage har købt for 14 milliarder dollars aktier tilbage og annullerer dem - et træk, der får Apple-aktien gjort mere værd, fordi der er færre af dem i omløb, og den enkelte investor får dermed en større andel af selskabets overskud.

Apples regnskab for julekvartalet, oktober-december, skuffede, fordi der ikke var solgt nær så mange iPhone-telefoner som ventet trods lanceringen af hele to modeller, iPhone 5S og den lidt billigere iPhone 5C. den gennemsnitlige salgspris pr. telefon faldt, hvilket tyder på, at der stadig er mange, som køber de ældre modeller i stedet for at vælge de nyeste - og dyreste. Apple satte dog omsætningsrekord, og IT-giganten havde hver eneste dag på de tre måneder 142,4 millioner dollars/779,3 millioner kroner i rent overskud.