Apple får grønt lys for iPhone 6 i Kina

Myndighederne erklærer sig tilfreds med sikkerheden nu. Skruen er strammet over for udenlandske selskaber. Microsoft forsøger at undgå en konkurrencesag, mens chipgiganten Qualcomm står til rekordbøde efter stramninger som følge af Snowden-afsløringerne.

Kinesiske toldere i Shenzhen nær grænsen til Hongkong beslaglagde for to uger siden et større parti iPhone 6-telefoner. Mindst 36 kaffe- og thekasser blev brugt til at smugle omkring 600 iPhone 6-telefoner ind i Kina, hvor de først nu er blevet lovlige. Arkivfoto: China Daily, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY

De nye iPhone 6-telefoner kan nu sælges på verdens største marked, efter at den amerikanske IT-gigant Apple endelig har fået den manglende tilladelse, så telefonerne kan bruges på mobilnet i Kina.

iPhone 6 og den endnu større iPhone 6 Plus blev lanceret i ti lande 19. september og kom til Danmark og en række andre lande 26. september, men Apple måtte undlade at lancere dem i Kina, fordi myndighederne dér ikke havde de fornødne tilladelser klar. Det har de nu, oplyser det kinesiske industri- og IT-ministerium, som samtidig siger, at Apple har imødekommet ministeriets bekymringer om sikkerhed og databeskyttelse.

Største marked uden for USA

På den første weekend, hvor de nye iPhone-telefoner var i handelen i bl.a. USA, solgte Apple ti millioner af dem uden dog at ville fortælle, hvilken model af de to der solgte bedst. Det er ny salgsrekord for den første weekend for iPhone-telefoner trods større softwarefejl og rapporter om, at den største telefon, den tynde iPhone 6 Plus, bøjer, når den ligger i en stram bukselomme.

Hvornår telefonerne kommer i butikkerne i Kina, er endnu ikke klart.

Kina er Apples største marked uden for USA. I april-juni 2014 udgjorde Kina 15,8 procent af Apples samlede omsætning. Men kineserne er også gået hårdt til Apple. I juli beskyldte kinesisk TV iPhone-telefonerne for at være en national sikkerhedstrussel, fordi de kan spore og tidsstemple, hvor ejeren har befundet sig. Apple blev beskyldt for at levere oplysninger til de skandaleramte, amerikanske efterretningstjenester.

Adobe lukker i Kina

Kina har strammet skruen over for udenlandske virksomheder, og det har især - og måske mest synligt - ramt teknologigiganterne.

Den amerikanske softwareproducent Adobe lukker nu sin forsknings- og udviklingsafdeling i Kina som følge af den stadig mere fjendtlige tone fra myndighederne i verdens næststørste økonomi. Adobe vil fortsat have et salgskontor, men forsknings- og udviklingsafdelingen med omkring 300 ansatte lukker med udgangen af december.

Kina har strammet op på IT-sikkerheden i lyset af den tidligere efterretningsansatte Edward Snowdens afsløringer af omfattende amerikansk spionage og aflytning sidste år.

Softwaregiganten Microsoft jages for tiden af en planlagt konkurrenceundersøgelse af Windows-styresystemet og Office-kontorpakken. Eksperter ser undersøgelsen som taget ud af en kafkask verden, fordi de amerikanske softwareselskaber gennem mange år har kæmpet mod en omfattende piratkopiering af deres programmer i Kina, hvor den dårlige samvittighed ikke har plaget folk.

Microsoft-topchef til møde i Beijing

Microsofts topchef siden januar 2014, Satya Nadella, har lovet, at Microsoft vil samarbejde på alle fronter med de kinesiske myndigheder for at få sagerne af vejen. Han mødtes i sidste uge med direktøren for Kinas Statsadministration for Industri og Handel, Zhang Mao, som er det ene af tre kontorer, som behandler konkurrencespørgsmål. Nadella er på grund af sit besøg i Asien ikke med, når Microsoft tirsdag aften præsenterer sit kommende styresystem, Windows 9.

Chipproducenten Qualcomm står ligeledes til at få en rekordstor bøde af de kinesiske konkurrencemyndigheder. Også en række sydkoreanske firmaer er i søgelyset og har fået forbud mod at sælge deres varer i Kina.

Til gengæld fjernede Kina for nylig et forbud, der har været gældende siden 2000, mod udenlandsk producerede spillekonsoller. Den bold greb Microsoft straks og rullede dermed sin snart et år gamle Xbox One-konsol ind på det kinesiske marked foran sine to hovedkonkurrenter, Sony og Nintendo. Kina er nemlig det tredjestørste spilmarked i verden med en omsætning i 2013 på 14 milliarder dollars.