Apple er overhalet som verdens mest profitable selskab

Saudi Arabiens statslige olieselskab Saudi Aramco sigter fortsat efter verdens største børsnotering, og nu har Bloomberg fået indsigt i regnskabstal, der ikke overraskende viser en enorm indtjening.

Omverdenen ser nu ud til at kunne begynde at få et indblik i det, der ser ud til at blive verdens mest værdifulde selskab - det saudiske olieselskab Saudi Aramco. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hamad I Mohammed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en anslået værdi på 2.000 mia. dollar går Saudi Arabiens statslige olieselskab Saudi Aramco efter verdens største børsnotering. Bloomberg har fået indsigt i regnskabstallene for oliegiganten, der ellers har været præget af notorisk hemmelighedskræmmeri.

Indtjeningen for selskabet, der forrige år producerede 10,5 millioner tønder olie dagligt, ser umiddelbart ud til at kunne retfærdiggøre den massive børsværdi. der er omkring 2,5 gange så høj som de to mest værdifulde selskaber i verden - Apple og Google-moderselskabet Alphabet.

Bloomberg skulle have set tallene for bundlinjen for årets første seks måneder i 2017. Og de tal er mildest talt imponerende. Således skulle olieselskabet i den periode have tjent 33,8 mia. dollar. Det ville i givet fald gøre Saudi Aramco til verdens mest profitable selskab.

Vil være mindre afhængig af olien

Det saudiske selskab vil dog ikke bekræfte tallene, der også viser, at virksomheden er næsten fuldstændig fri for gæld og har produktionsomkostninger, der kun er en brøkdel af industristandarden.

»Dette er unøjagtigt, Saudi Aramco kommenterer ikke spekulationer om dets økonomiske resultater,« lyder kommentaren fra firmaet til Bloomberg.

Til sammenligning tjente Apple i de første to kvartaler af selskabets skæve 2017-regnskabsår »blot« 28,9 mia. dollar og er dermed det eneste selskab, der kommer i nærheden af Saudi Aramco på indtjeningsfronten. Samsung ligger med 14 mia. dollar et pænt stykke efter og lige i hælene følger Microsoft med 13,8 mia. dollar. Derefter følger JP Morgan og Alphabet med hhv. 12,5 og 11,7 mia. dollar.

Den saudiarabiske regering ønsker ved børsnoteringen at sælge en fem procent stor bid af Saudi Aramco for 100 mia. dollar. De penge skal bruges til at investere i andre industrier som en del af en plan om at reducere landets store afhængighed af olie.