Apple-center kommer til at koste på din elregning

Nyt Apple-center vil lede sin overskudsvarme tilbage i det danske fjernvarmenet, og det kan koste de danske elforbrugere millioner.

Viborgs borgmester Torsten Nielsen og Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen, da aftalen med Apple blev offentliggjort i Danmark. Nu kan Apple komme til at koste de danske elforbrugere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Jeppesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples kommende datacenter ved Viborg vil få støtte gennem den grønne energiomstilling, og dermed skal elforbrugerne medfinansiere, at Apple sender overskudsvarmen fra centret tilbage i fjernvarmenettet. Det skriver Børsen fredag.

»Ordningen er finansieret over tarifferne, så det er alle forbrugere i Danmark, både virksomheder og private forbrugere, der betaler. I stedet for at smide overskudsvarmen ud til fuglene, bliver den brugt til at opvarme huse,« siger chefkonsulent hos Dansk Energi, Kamilla Thingvad, til Børsen.

Apple har en plan om, at overskudsvarmen fra det 166.000 kvadratmenter store datacenter skal føres tilbage i fjernvarmenettet i Viborg. Det vil formentligt give en lavere el-pris for viborgenserne, men Apple får altså massiv statsstøtte får at bygge de anlæg, der kan føre varmen tilbage. Det bidrager til den grønne omstilling, og Peter Maagøe fra konsulentfirmaet Viegand Maagøe, som har hjulpet Energistyrelsen med en række energianalyser, vurderer, at det er en god forretning for Apple.

Han påpeger, at man i nogle tilfælde kan få 80 procent af investeringen dækket af tilskud fra energiselskaberne. Dansk Energirådgivning mener, at 80 procent lyder højt, men 50 procent er muligt at få. Det er stadig uvist præcis, hvor god en aftale Apple har fået med Viborg Kommune og elselskaberne.