Apple bruger nye milliarder i Danmark

iPhone-giganten skal bygge endnu et datacenter i Aabenraa på størrelse med det tidligere ved Viborg. Der har været forhandlet hemmeligt gennem fire år.

Foto: Charles Platiau
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske iPhone-gigant Apple vil bruge endnu seks milliarder kroner i Danmark på at bygge sit andet datacenter. Det skal ligge uden for Aabenraa og være klar til åbning i 2019.

Det bekræfter Aabenraa Kommune og Region Syddanmark.

Aabenraa Kommune vil mandag formiddag efter et ekstraordinært byrådsmøde offentliggøre planerne for et 285 hektar stort erhvervsareal svarende til 400 fodboldbaner ved siden af højspændingsstationen Kassø.

»Vi er stolte. Med beslutningen på det ekstraordinære byrådsmøde er det gjort muligt, at man meget hurtigt vil kunne gå i gang med at etablere første del af datacenteret. Den vedtagne bebyggelsesprocent svarer til at kunne bygge 1,4 millioner kvadratmeter byggeri. I 4. kvartal vil man begynde at ansætte en driiftsleder, og i 2. kvartal 2019 vil den første etape stå færdig,« forklarede borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen, på et pressemøde mandag formiddag.

I fire år har der i hemmelighed været arbejdet på at få Apple til Aabenraa. Det er sket i tæt samarbejde med især Eksportrådet under Udenrigsministeriet, der også har været inde over at få andre store IT-giganter som Facebook og Google til at bygge datacentre i Danmark. Borgmesteren fik først i weekenden besked om, hvem den nye investor er.

iTunes, App Store og iMessage skal håndteres i Danmark

Datacenteret i Aabenraa vil supplere det 166.000 kvadratmeter store datacenter, som Apple allerede er i gang med at opføre i Foulum uden for Viborg. Viborg-centeret har en tvilling i Irland, som dog er forsinket på grund af lokale protester, men de to er Apples første datacentre i Europa. Foulum-datacenteret vil koste Apple 6,3 milliarder kroner.

Datacentrene skal håndtere de mange data, som alle med Apple-udstyr - iPhone-telefoner, iPad-tavlecomputere og Mac-PCer - skaber og bruger gennem Apples nettjenester som musikbutikken iTunes, App Store, beskedtjenesten iMessage, Apples korttjeneste og den digitale assistent Siri, som er indbygget i Apples produkter. Dermed vil overførselshastigheden vokse, fordi de ikke skal sendes så langt, og samtidig imødekommer Apple de voksende krav om, at data i videst muligt omfang skal lagres lokalt. Det er Edward Snowdens afsløringer af omfattende, amerikansk overvågning og dataspionage, som har skærpet både privatpersoners og virkomheders opmærksomhed om, hvor deres data egentlig lagres, og hvem der har adgang til dem.

En række landmænd i området for det nye datacenter har ifølge borgmester Thomas Andresen »velvilligt samarbejdet om at få tingene til at lykkes«, ligesom der har været forhandlinger med vindmølleejere, som vil få fjernet deres vindmøller for at give plads til byggeriet.

Mellem 50 og 100 permanente jobs

»Vi er glade for at kunne udvide vores datacenterdrift i Danmark og samtidig investere i nye kilder til grøn energi. Det planlagte center i Aabenraa vil, som alle vores datacentre, køre på ren energi fra første dag takket være nye energiprojekter, som vi skaber,« siger Apples nordiske chef, Erik Stannow, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Datacenteret i Aabenraa ventes at skabe omkring 300 jobs, mens det færdige datacenter vil beskæftige mellem 50 og 100 ansatte - ligesom i Foulum.

»Vi vil gerne positionere Danmark som en nordeuropæisk hub (center, red.) for grønne datacentre. Med nationale briller er det vigtige at vise, at vi har gode rammer for virksomheder i Danmark og kan byde ind med viden om blandt andet køle- og klimateknik, vedligeholdelse og forsyningsopghaver. Udenlandske virksomheder er vigtige for Danmark. De styrker vores konkurrenceevne,« sagde direktør for Eksportrådet, Susanne Hyldelund, ved præsentationen af planerne mandag formiddag.

»Fantastisk nyt for Danmark«

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv kalder det »fantastisk nyt for Danmark« med endnu et datacenter.

»Det er intet mindre end fantastisk, at en så stor udenlandsk virksomhed igen ser mod Danmark. Det sker for sjældent, og vi skal i Danmark blive bedre til at gøre os interessante for udenlandske virksomheder af den kaliber,« siger chefkonsulent Poul Noer, Dansk Erhverv.

Han understreger, at et kæmpe datacenter som Apples vil trække mellemstore datacentre med sig, som gerne vil ligge op ad giganterne.

»Det betyder, at selv om Apple-centret måske ikke giver så mange arbejdspladser i sig i selv, ser vi muligvis starten på en ny erhvervsklynge i Danmark, og det er et virkelig spændende perspektiv,« siger han.

Voldsomt større energiforbrug

Apple annoncerede i februar 2015 datacenteret i Foulum. Det sociale netværk Facebook meddelte i januar 2017, at der skal bygges 56.500 kvadratmeter - svarende til otte fodboldbaner - i erhvervsområdet Tietgenbyen syd for Odense som det tredje datacenter uden for USA og være klar til drift i 2020, og internetgiganten Google bekræftede i sidste uge at stå bag opkøbet af en 73,2 hektar stor grund i erhvervsområdet Danmark C ved motorvejsnettet i Fredericia for at kunne bygge et datacenter dér.

Selv om både politikere og erhvervslivet har jublet over gennembruddet med at trække de internationale giganter til Danmark, betyder de store datacentre samtidig et markant øget strømforbrug. De store computerservere, som behandler de ufatteligt mange data, skal desuden holdes afkølet, så de ikke brænder sammen under deres arbejde.