Apple-boss får USAs højeste løn

Tim Cook er 2,1 milliarder kroner værd, mener Apple, og distancerer sig dermed voldsomt fra USAs næstbedst betalte topchef.

Apples topchef, Tim Cook, hæver USAs bedste direktørløn. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er villig til at sætte 2,1 milliarder kroner på, at topchef Tim Cook er rette mand at have i spidsen.

Tim Cook var i 2011 USAs bedst betalte topchef med en lønpakke på 378 millioner dollar. Den fik han, da han to måneder før medstifter Steve Jobs' død blev udnævnt til koncernchef for IT-giganten. Og dermed ligger han næsten 300 millioner dollar foran lønligaens nummer to, viser den årlige opgørelse fra den amerikanske finansavis Wall Street Journal.

Højeste løn registreret

Tim Cook fik i 2011 900.000 dollar i årsløn og andre 900.000 dollar i bonus. Oveni kom så aktieoptioner for 376 millioner dollars.

Manden med den næstbedste årsløn i USA kommer også fra IT-branchen. Det er Oracles medstifter, den excentriske og karismatiske Larry Ellison, som høstede en løn på 76 millioner dollar, 11 procent mere end året forinden.

Tim Cooks løn er den højeste, som er registreret, siden Wall Street Journal begyndte sin årlige opgørelse i 2006, da børsreglerne om større åbenhed blev ændret.

De aktier, som Tim Cook råder over, er dog belagt med særlige begrænsninger. Halvdelen af dem kan først sælges i 2016, den anden halvdel ikke før 2021.

Larry Ellison fik ikke direkte løn men modtog 13,3 millioner dollar i bonus og aktier til en værdi af 62,7 millioner dollar. Han ejer i dag 22 procent af Oracle - en ejerandel, der er mere end 29 milliarder dollar værd.

CBS-chef er nummer tre

Leslie Moonves, topchef for TV-selskabet CBS, rangerede som nummer tre med en årsløn på 69,3 millioner dollar eller 29 procent mere end året før. Hans løn rummer en årlig bonus på 30 millioner dollar og aktier til en værdi af 27,3 millioner dollar.

På fjerdepladsen ligger Ron Johnson, tidligere chef for Apples butikskæde og siden 1. november administrerende direktør for tøjkæden J.C. Penney. Lønnen lød på 53,3 millioner dollar, flertallet takket være en aktietildeling. Ron Johnson har dog allerede Apple-aktier for 133 millioner dollar.

Femtepladsen indehaves af Sanjay Jha, som er topchef for mobilproducenten Motorola, som Google netop har købt. Han havde sidste år en løn på 46,6 millioner dollar, inklusiv aktier for 34,2 millioner dollar. Han står desuden til en udbetaling på 61,2 millioner dollar, hvis han forlader Motorola inden for de første to år, efter at Google har overtaget selskabet.