Apple bombarderes med virus

Apples Mac-computere er i takt med deres stigende udbredelse og popularitet også blevet et yndet mål for hackere. Siden oktober er der fundet 150-200 vira alene møntet på Mac i modsætning til kun en håndfuld i hele 2005 og 2006.

Mac-brugere har hidtil været forskånet for computervira - men sådan er det ikke længere. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Apples Mac-computere har siden lanceringen spillet højt på at være virusfri. Men efter alt at dømme er det ved at nå en brat afslutning.

Apple har i form af iPod, iTunes og senest også iPhone formået at skabe opmærksomhed omkring sine produkter. Så godt, at de med Mac'en har sparket en fod ind på det stærkt Microsoft-dominerede marked. Apple er, ifølge analyseinstituttet Gartner, vokset til at sidde på 10 procent af computermarkedet i USA inden for de seneste år.

Mac-computerens eksplosive vækst har også en anden og mere negativ effekt. Hackere verden over er blevet opmærksomme på dens tilstedeværelse. Der bliver i stærkt stigende grad fundet virus programmeret specifikt til Mac. Det har man ikke set før, da det store flertal af den slags virus, orme o.l. har været programmeret til computergiganten Microsofts computere.

»Efterhånden som Apple bliver mere synlig på markedet, vil de også i højere grad blive udsat for hackere,« fastslår Roger Kay, analytiker fra Endpoint Technologies, til Financial Times.

En rapport lavet af det finske IT-sikkerhedsfirma F-Secure, offentliggjort i denne uge, viser den store stigning i antallet af virus designet specielt til Mac.

»I løbet af de forgange to år har vi blot fundet et par vira, som har været skrevet specifikt til Mac. Alene siden oktober har vi fundet 150-200 forskellige varianter,« siger Patrick Runald fra F-Secure til avisen.

Apple tager til genmæle

Apple, der ikke har været vant til angreb fra hackere, står nu i en helt ny situatuion. Uden øjeblikkelig handling kan hackerne udgøre en seriøs trussel mod Apple og Mac. Firmaet vil ikke ud med de konkrete tiltag.

»Vi tager sikkerheden meget alvorligt, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at finde og lukke hullerne i vores system, inden de udgør en reel risiko for vores brugere,« siger en talsmand.

Ifølge F-Secure, er det formodentlig en gruppe bestående af professionelle hackere, der står bag den seneste tids eksplosion af vira rettet mod Mac. Gruppen, der kalder sig Zlob Gang, infiltrerer systemerne ved hjælp af downloads af tilsyneladende harmløse programmer. Intetanende brugere vildledes til at downloade programmet, i troen på, at det kan bruges til at åbne kopibeskyttede filer som film og musik. Gruppen skaffer sig således adgang uden overhovedet at benytte sig af huller eller andre sårbarheder i systemet.

Derfor er det måske helt andre steder, Apple skal sætte ind, hvis de vil hackerproblemet til livs.

Generelt er der en stigning i antallet af computervira til alle styresystemer (Windows, Mac, Linux m.fl.). F-Secure har opdaget 500.000 vira indtil nu i år mod kun 250.000 i 2006, altså en fordobling på kun et år.