Apple blandt USAs 100 største

iPhone, iPod og I-alt-mulig-andet-producenten Apple spurter opad Fortune 500 listen over de største amerikanske virksomheder. Selskabet er sprunget fra plads 263 til nu nummer 71 på kun fire år.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stabil march mod toppen - i hvert fald toppen af den såkaldte Fortune 500 liste over de 500 største amerikanske virksomheder. Sådan er status for elektronikproducenten Apple, der kan se tilbage på ellers meget turbulent år, hvor aktiekursen er eksploderet og sunket sammen igen, alt efter Apple-chefen Steve Jobs helbredstilstand.

Det er første gang siden Jobs vendte tilbage til Apple omkring årtusindeskiftet, at Apple bevæger sig helt op blandt de 100 største amerikanske virksomheder. Det har virksomheden ellers været før - men da grundlæggeren Jobs blev strittet ud efter et bitter opgør i midten af '90erne, røg virksomheden ud i en krise-agtig tilstand, og rutchede helt ud af listerne.

Ifølge Fortune, har andre virksomheder lavet endnu større hop - og flere af Apples konkurrenter befinder sig stadig over Apple. Men ingen andre har bevæget sig så hurtigt op gennem rækkerne og direkte ind i den prestigefyldte øverste top 100.

Turbulens i 2008
Det er sket efter et år, hvor der ellers har været vild turbulens om selskabet. Det måske mest omtalte Apple-produkt nogensinde, iPhone, blev allerede introduceret i 2007, men i blev i 2008 gjort til et massemarkedsprodukt på den globale scene, da telefonen blev introduceret i en 3G-udgave, der bliver solgt i næsten alle lande verden over.

Sammen med iPhone 3G, der hurtigt tog en heftig markedsandel på det amerikanske marked for smartphones, lancerede Apple sin så omtalte App-store, som stort set alle øvrige betydende mobilproducenter fulgte efter. Det har længe været muligt at hente små programmer til mobiltelefonerne, men de har været besværlige at finde og installere.

Det satte Apple en stopper for med App-store, der er indbygget direkte i selskabets iPhones, og som gør det nemt at hente og installere - og endda også at betale for - små programmer. Både Nokia, Blackberry, Google Android og en række andre har efterfølgende lanceret planer om at bygge App-stores efter samme skabelon.

Apples færd tilbage i Fortune 500 - og nu også top 100 - skyldes dog langt fra kun iPhonen, men også en alt dominerende position på markedet for MP3-afspillere og salg af digital musik på nettet.

Dertil kommer, at Jobs siden sin tilbagevenden til Apple har stået for en udvikling, hvor design var en af de væsentligste parametre i selskabets computere. En strategi, der har fået mange til at sammenligne Apple med danske B&O, omend det går noget bedre for den californiske virksomhed end for den danske.

Syg eller ej ?
Jobs er for tiden sygemeldt efter et farceagtigt forløb, hvor han først tabte en masse kilo, derefter nægtede sig syg, for endelig at negligere sygdommens alvor. Til sidst endte Applechefen med at tage en meget lang orlov for at blive rask, omend offentligheden endnu ikke har fået at vide, hvad Apple-chefen faktisk fejler.

At Steve Jobs helbred er en sag, offentligheden finder relevant skyldes ikke mindst, at kursen på Apples aktie svinger vildt med Jobs helbred - og fordi den almindelige antagelse er, at Jobs er direkte årsag til, at Apple er tordnet frem over stepperne siden den første kulørte iMac blev sendt på markedet for godt ni år siden.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen - og flere Apple-konkurrenter har fortsat væsentligt større forretninger end mediedarlingen Apple. Således ligger HP nummer ni, mens Dell er nummer 33 og Microsoft nummer 35.