Apple-betaling redder igen Nokia

Langvarig strid kostede Apple dyrt men redder nu den finske mobilgigants regnskab.

Nokia-telefonerne er tilbage - men det er faktisk ikke Nokia, der står bag. Nokia får derimod penge for at leje sit navn ud, ligesom et klækkeligt Apple-forlig om Nokias patenterede mobilteknologi nu bidrager til et godt regnskab. Arkivfoto: Emmi Korhonen, Lehtikuva/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMI KORHONEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For anden gang redder en stor indbetaling fra Apple den finske mobilgigant Nokia.

Apple indgik efter en længerevarende strid en aftale med Nokia, der er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter svenske Ericsson, om at betale et større beløb, fordi Apple uden aftale have anvendt Nokia-patenteret teknologi i sine produkter. Og den betaling - hvis størrelse aldrig er oplyst, men som analytikere anslår til mellem 450 og 550 millioner euro - sikrede torsdag morgen Nokia et regnskab, der blev langt bedre end ventet.

Topchef: Nedgang venter forude

Overskuddet for april-juni steg med 73 procent fra 332 til 574 millioner euro, hvilket er langt over, hvad analytikerne forventede.

»Samlet set et godt andet kvartal med visse udfordringer forude i år men også grunde til at være optimistisk over Nokias evne til at levere,« sagde Nokia-topchef Rajeev Suri i en kommentar til regnskabet.

Han forudser, at det fremover bliver noget sværere for Nokia at sælge mobiludstyr. En nedgang på tre-fem procent skal ventes.

Svenske Ericsson præsenterede i sidste uge endnu et katastroferegnskab med et kæmpe underskud.

Løbende betaling fra Apple fremover

I 2011 reddede Apple-penge også Nokia fra afgrunden. Også dengang skyldtes det, at Apple betale en klækkelig sum i en strid om mobilpatenter.

Nokia solgte i 2014 hele sin mobilforretning fra til Microsoft, som siden valgte først at afskrive stort set hele værdien af den 40,5 milliarder kroner store investering og siden i praksis lukke for mobilproduktionen. Nokia er dog fortsat som leverandør af mobiludstyr, master og anden teknik og blev med købet af sin fransk-amerikanske konkurrent, Alcatel-Lucent, verdens næststørste på det marked efter Ericsson men nu foran kinesiske Huawei. I dag kommer omkring 90 procent af Nokias indtjening fra netværksforretningen.

Salget faldt allerede i andet kvartal med fem procent til 4,97 milliarder euro, men pengeindsprøjtningen fra Apple efter forliget i maj opvejede rigeligt faldet. Aftalen betyder, at Nokia også fremover vil få betaling fra Apple, dog af mere løbende karakter, men Nokia skal også levere produkter til netværksinfrastruktur til iPhone-producenten, ligesom de to samarbejder på det nye marked for digital sundhed.

Nokia-telefonerne er genopstået

Nokia er i kraft af sin lange historie indehaver af et meget bredt sortiment af patenter på teknologier inden for mobilverdenen, som er blevet helt grundlæggende. Den finske virksomhed tjener derfor store penge på, at andre selskaber betaler for at måtte bruge Nokias teknologi i deres produkter.

Tidligere i år købte den nystartede virksomhed HMD Global, som indtil for nylig havde tidligere Nokia-folk i spidsen, rettigheden til at kunne producere mobiltelefoner med Nokia-navnet på. Nokia er ikke selv involveret i produktionen men bistår med råd og vejledning. Det er indtil nu blevet til tre Nokia-telefoner med Googles mobilstyresystem Android på, og en ny topmodel ventes lanceret inden for kort tid. Desuden har HMD genlanceret klassikeren Nokia 3310 i nyt design - verdens bedst sælgende mobiltelefon, som dog kun (ligesom originalen) kan bruges på GMT-mobilnettet, der stille og roligt må forventes lukket i de kommende år for at give mere plads til de dataforbrugende smartphones.