Apple betaler milliardbeløb i ekstra skat

Frankrig vrider armen rundt på iPhone-producenten, der udreder ti års manglende skat. Tidligere har Amazon måttet til lommerne.

Medlemmer af den franske aktivistorganisation Association pour la Taxation des Transactions financières et pour l'Action Citoyenne (ATTAC), der kæmper mod skatteunddragelse og for retfærdig skat, protesterer 30. januar foran en Apple-butik i Aix-en-Provence. Nu afregner Apple. Arkivfoto: Boris Horvat, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BORIS HORVAT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske iPhone- og iPad-producent Apple har indvilliget i at betale næsten 500 millioner euro svarende til 3,73 milliarder kroner i manglende skat for ti år i Frankrig.

Det skriver det franske nyhedsbureau, AFP. Apple bekræfter, at der er indgået en aftale med de franske skattemyndigheder.

»De franske skattemyndigheder afsluttede for nylig en flerårig undersøgelse af selskabets franske regnskaber, og en justering vil blive offentliggjort i vores offentlige regnskaber,« siger Apple til AFP uden at ville sætte beløb på.

EU-bøde på næsten 100 milliarder kroner

De franske myndigheder ønsker ikke at udtale sig.

Ifølge det franske dagblad L'Express er aftalen et udkomme af flere måneders drøftelser mellem Apple og Frankrig. Skattevæsenet mener, at Apple har betalt for lidt i skat af de indtægter, som kom fra salget af især iPhone-telefonerne.

I august 2016 pålagde EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager Apple at betale næsten 100 milliarder kroner (13 milliarder euro) i manglende skat til den irske statskasse, fordi Apple i årevis ulovligt fik sænket sin skat markant gennem en aftale med Irland. Den sag har Apple indbragt for domstolen efter at have afvist at have gjort noget ulovligt. Også den irske regering afviser ulovligheder.

Flere europæiske lande er efter Apple og de øvrige, amerikanske teknologigiganter som Amazon, Facebook og Google for at snyde på vægtskålen med at betale skat i de lande, hvor de tjener pengene. I stedet har de store selskaber overført hovedparten af beløbene til deres europæiske hovedkontorer, der typisk ligger i enten Irland eller Luxembourg, hvor selskabsskatten er lavere end i resten af Europa.

Apples omsætning i Europa voksede fra 6,6 milliarder euro i 2008 til 47,7 milliarder euro i 2017. De fleste af pengene blev bogført i Apples europæiske hovedkontor i Irland.

Amazon har fået armen vredet rundt

Frankrig har tidligere vredet armen rundt på internetgiganten Amazon, der måtte betale 202 millioner euro (1,5 milliarder kroner) for manglende skat for årene 2006-2010.

Frankrig har stået i spidsen for en indsats for at få EU til at indføre en særskat på digitale virksomheder. Særskatten vil indbringe Frankrig 500 millioner euro ekstra i skat om året, lyder vurderingen fra det franske finansministerium.

Den franske skattebøde kan næppe ses i Apples regnskab. Alene i oktober-december omsatte Apple for 84,3 milliarder dollars, heraf de 20,4 milliarder i Europa, og havde et overskud på 19,6 milliarder dollars svarende til 222 millioner dollars om dagen – 1,44 milliarder kroner.