Apple begynder at tilbagebetale skat i Irland

Foto: JOSH EDELSON

Apple er gået med til at begynde at tilbagebetale de 13 milliarder euro eller 96,8 milliarder kroner, som selskabet skylder i ubetalt skat til den irske regering.

Det skriver den britiske finansavis Financial Times.

Selv om både Apple og den irske regering afviser dommen, som EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, pålagde parterne i 2016, markerer Apples indvilgelse i at begynde at tilbagebetale beløbet et vendepunkt i EUs største skattesag mod amerikanske techselskabers skatteforhold.

Apples tilbagebetaling vil blive overført til en deponeringskonto, mens selskabet og den irske regering fortsætter sine appelsager ved EU-Domstolen.

I forbindelse med en aftale, der blev underskrevet tirsdag i Irland mellem Apple og den irske finansminister, Paschal Donohoe, gik Apple med til at starte med at tilbagebetale et stort startbeløb og derefter omkring 1 mia. euro (7,45 mia. kr.) over flere afdrag i løbet af september.

»Dette er en meget signifikant udvikling nu med hensyn til håndteringen af sagen. Dette er den største genopretningsfond af sin slags nogensinde, og på grund af kompleksiteten i denne sag, sammen med pligten til at rette sig efter EUs udbudsregler, har det taget et stykke tid at komme til dette punkt,« siger Paschal Donohoe til Financial Times.

Apple har tidligere sagt, at selskabet fortsat samarbejder med Irland om tilbagebetalingsprocessen men samtidig bibeholder troen på, at afgørelsen vil blive omstødt, når EU-retten har gennemgået alle beviserne.