Apple afkræves 5 milliarder for fotopatent

Eastman Kodak kræver fyrstelig betaling for digital foto-teknik, og selskabet har allerede vundet to sager.

Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den er ikke helt hjemme endnu, men Eastman Kodak er kommet et væsentligt skridt nærmere en gigantisk erstatning fra Apple og RIM for krænkelse af fotopatenter vedrørende blandt andet iPhone og Blackberry.

Den amerikanske handelskommission ITC har nemlig bebudet, at den vil se på sagen endnu engang, og alene den trussel har tidligere fået to andre elektronikgiganter til at hoste op med knap én milliard dollar i et forlig med Kodak, skriver Bloomberg. I januar afviste en dommer sagen, men kommissionen siger nu, at den vil have sagen forelagt igen, og denne gang foran det samlede panel på seks dommere.

Kodak, som ifølge direktør Antonio Perez regner med at få én milliard dollar ud af anstrengelserne, mener at have alle rettigheder til den teknologi, der gør muligt at se et lavopløst preview i real-tid i kameraets søger, inden man trykker på udløserknappen. Det er en teknologi, som i dag findes i stort set alle digitale kameraer, inklusive smartphones med kamera.

ITC er ikke en egentlig domstol, og den kan ikke idømme bøder eller erstatninger, men den kan blokere for salget af omstridte produkter på amerikansk jord. Alene truslen om at blive lukket ude fra hjemmemarkedet i USA kan overbevise selv de største spillere på markedet:

I en tidligere sag om de samme patenter kom Samsung og LG til lommerne, allerede inden det samlede dommerpanel nåede frem til en afgørelse. Ved den lejlighed scorede Eastman Kodak ikke mindre end 550 millioner dollar fra Samsung og 414 millioner dollar fra LG. Til sammen er det lige under en rund milliard dollar eller fem milliarder danske kroner - det samme beløb, som Apple og Research In Motion risikerer at måtte hoste op med.

Handelskommissionen kom dog i den forløbne uge også med en afgørelse til fordel for Apple, skriver Engadget.com: Æble-firmaet blev frikendt for krænkelser af fem af Nokias patenter.

Eastman Kodak kæmper en kamp for at vende skuden, efter digitale kameraer har undermineret salget af "gammeldags" fotofilm og kameraer. Hele selskabets omsætning blev i store træk halveret fra 2005 til 2010. Kodak satser nu på blandt andet printere og relateret software.