Apple-advarsel: Sig nej til bagdøre

Apples topchef advarer i skarpe vendinger mod den britiske regerings forslag om, at myndighederne skal have lov til at spore folks brug af Internet uden at have en dommerkendelse i hånden.

Apple-topchef Tim Cook advarer mod at lade efterretningstjenester få adgang ad bagdøren til folks computere og telefoner - og især uden dommerkendelse. Tværtimod skal krypteringen af personlige data styrkes, mener han. Arkivfoto: Mike Blake, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE BLAKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple-topchef siden 2011, Tim Cook, advarer om, at det vil få »meget alvorlige konsekvenser«, hvis spioner i efterretningstjenesterne får en bagdørsadgang til internetkommunikationen.

»Man kan bare se sig omkring og se alle de datalovbrud, som finder sted. Disse ting bliver stadig hyppigere. De kan ikke alene resultere i brud på privatlivets fred men også i sikkerhedsproblemer. Vi tror på meget stærk væg-til-væg-kryptering og ingen bagdøre. Vi tror ikke, at folk ønsker, at vi skal læse deres beskeder. Vi føler ikke, at vi har ret til at læse deres beskeder. Enhver bagdør er en bagdør for alle. Alle ønsker at slå ned på terrorister. Alle ønsker at være sikre. Spørgsmålet er hvordan. At åbne en bagdør kan få meget alvorlige konsekvenser,« siger Tim Cook til det britiske dagblad Daily Telegraph under et besøg i Storbritannien.

Umulig at bryde Apples kryptering

Han henviser til Apples egen kryptering, som nu er blevet standard på de nyeste iPhone-telefoner fra den amerikanske IT-gigant. Apple har netop valgt at gøre krypteringen af data på telefonerne til standard oven på de mange afsløringer af den massive spionage og overvågning, som den skandaleramte amerikanske efterretningstjeneste NSA står bag, og som den tidligere efterretningsansatte Edward Snowden siden sommeren 2013 har kortlagt omfanget af.

I oktober fortalte Apple en amerikansk domstol, at 90 procent af alt Apple-udstyr bruger det nye styresystem, hvor krypteringen - eller kodningen - af data ikke kan brydes, heller ikke af Apple selv. Det amerikanske justitsministerium har krævet at få Apples hjælp til at kunne se oplysninger, som ligger på en telefon, der er blevet beslaglagt i forbindelse med en undersøgelse.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, fremlagde onsdag i sidste uge lovforslaget, som for første gang skal give sikkerhedstjenester som efterretningstjenesterne og politiet adgang til at hacke sig ind i computere og telefoner, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Alt skal gemmes i et år

Dermed kan de tilgå alle oplysninger og spore alles brug af Internet uden først at skulle stille med en dommerkendelse. Samtidig vil den britiske regering kræve, at internetudbydere og teleselskaber skal indsamle og opbevare »oplysninger om internetforbindelser« - i praksis en liste over alle besøgte netsteder - i højst 12 måneder, og at politiet og efterretningstjenesterne, igen uden dommerkendelse, skal kunne få adgang til dem.

Den omfattende internetlogning blev sidste år skrottet i Danmark af daværende justitsminister Karen Hækkerup (S), efter at EU-Domstolen - EUs højeste, juridiske myndighed - havde erklæret den ulovlig.

Men forsvarsministeren har sendt et nyt lovforslag i høring om den såkaldte net- og informationssikkehred, som vil pålægge de danske teleselskaber igen at indsamle logning og data efter anvisninger fra ministeriets Center for Cybersikkerhed. Teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien i Danmark, påpeger, at det sker »uden nogen kontrol med hverken omkostninger eller byrder«.

»Når folk bliver optaget af spørgsmålene, bliver pressen dybt optaget, og så vil det stå klart for folk, hvad der er nødt til at ske. Man kan ikke svække kryptografi (kryptering, red.). Man er nødt til at styrke den. Man er nødt til at være foran de mennesker, som ønsker at bryde den,« fastslår Tim Cook over for Daily Telegraph.

Krypteringen af data virker kun, når telefonen eller tavle-PCen er låst. Så snart man indtaster sit kodeord for igen at bruge telefonen, dekrypteres oplysningerne automatisk, så man selv kan bruge dem. Og hvis man tager en sikkerhedskopi af sine data gennem Apples iTunes-program, bliver data ikke krypteret på Apples servere, som NSA derfor har snabelen nede i, viser Snowdens afsløringer.

LÆS MERE