Apoteksmonopol forværrer udsigter for Matas-salg

Salget af Matas-kæden er løbet ind i yderligere problemer med udsigten til, at apotekerne nok engang får blokeret for en liberalisering af markedet.

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigten til, at apotekerne beholder deres monopol, er det seneste tilbageslag for kapitalfonden CVC Capital Partners’ bestræbelser på at sælge Matas-kæden. Gennem hele 2012 forsøgte CVC at få solgt sine 256 Matas-butikker i Danmark plus to i Sverige, men prisskiltet på ca. seks milliarder kroner var langt fra, hvad køberne ville betale. Og kun et opgør med apoteksmonopolet ville kunne retfærdiggøre en sådan pris.

Da CVC tilbage i 2007 i et ophedet opkøbsmarked betalte 5,2 milliarder kroner for de mange Matas-butikker, var det utvivlsomt en del af forretingsplanen, at det endelig skulle lykkes at få gjort op med apotekernes monopol, da et monopolbrud vil gøre Matas betragteligt mere værd.

Men som Berlingske Business kunne berette fredag, tyder alt nu på, at det endnu engang lykkes apotekerne at opretholde deres monopol på at sælge receptpligtig medicin i Danmark.

Uden et brud med monopolet er problemet for Matas, at det er svært at sælge selskabet som en væksthistorie. Selskabet har allerede løftet sin indtjening betragteligt ved effektiviseringer under CVCs ejerskab, men det har vist sig sværere at få sat skub i omsætningen, der har ligget nogenlunde konstant omkring tre milliarder kroner.

Håber på stemningsændring

Matas vurderes blandt rådgivere som et meget dansk selskab, der kan vise sig at være vanskeligt at eksportere til andre lande med succes, fordi der allerede findes lignende spillere på alle andre markeder. Et monopolbrud på medicinområdet er derfor den afgørende vækstmotor.

Matas’ informationschef Henrik Engberg Johannsen understregede da også i fredagens Berlingske, at selskabet fortsat sætter sin lid til, at stemningen i regeringspartierne vil vende, når de gennemgår rapporten fra den arbejdsgruppe, der om kort tid afleverer en række forslag til en modernisering af sektoren.

I øjeblikket er det dog svært at se en køber byde bare i nærheden af den pris, som CVC selv betalte tilbage i 2007. CVC er derfor tvunget til at genoverveje en børsnotering, selv om markedet for børsnoteringer er frosset helt til herhjemme i øjeblikket. Så kunne lidt af investeringen blive betalt tilbage, ligesom der ville blive købt et par år mere til at få gjort op med apotekermonopolet.