Apotekere frygter Matas

Fire ud af fem apoteker siger nej til at samarbejde om udlevering af receptpligtig medicin med Matas. De frygter konkurrence fra den kapitalfondsejede materialist.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af efteråret har det lille Uldum Apotek i Vestjylland indledt et samarbejde med materialistkæden Matas om udlevering af receptpligtig medicin i 13 af landets 295 Matas-butikker. Meget tyder på, at samarbejdet bliver en enlig svale. Det viser Berlingske Researchs rundspørge, som 61 apoteker ud af landets 229 apoteker har deltaget i.

Næsten fire ud af fem deltagende apoteker svarer nej til spørgsmålet om, hvorvidt de ville være interesserede i et lignende samarbejde, som det Uldum Apotek har med Matas, mens kun fem pct. svarer ja.

De fleste apotekerne angiver som begrundelse, at Matas er en direkte konkurrent, og mange mener også, at receptpligtige lægemidler som udgangspunkt bør udleveres af personale, der er uddannet til det.

Til gengæld har to ud af tre apoteker et samarbejde med en lokal købmand eller et supermarked, hvor borgere kan få udleveret medicin, som er tilsendt fra apoteket.

Formand for Apotekerforeningen Niels Kristensen er ikke overrasket over, at de fleste apoteker vender sig mod et samarbejde med Matas.

»Matas og Uldum Apotek udnytter et hul i en lov, som blev indført for som en nødløsning at kunne udlevere medicin i en pose i udkantsområder. Men Matas ligger jo ikke i udkantsområder. Der, hvor der ligger en Matas, ligger der jo også et apotek. Derfor er det klart, at Matas bliver opfattet som en konkurrent,« siger Niels Kristensen.

Han driver et apotek i Lyngby, som er én af de byer, hvor Matas i dag udleverer medicin.

Matas er lodret uenige i, at der er tale om udnyttelse af et hul i loven og henviser til formålet med ændringen i Loven om Apoteksdrift, som trådte i kraft 1. juli i år.

Matas vil etablere apoteker

Her står, at apotekernes geografiske begrænsning ophæves »med henblik på at fremme konkurrencen mellem apotekerne. Apotekerne kan således oprette håndkøbsudsalg og medicinudleveringsted overalt«.

Matas understreger, at samarbejdet med det lille jyske apotek har et langt sigte.

»Vi ser det her som første skridt mod at få en fjernelse af apotekermonopolet, så vi også får mulighed for at etablere apoteker med fagligt uddannet personale. Vi forventer, at vi med vores butikker vil kunne bidrage med en bedre tilgængelighed - for eksempel ved at etablere apoteksudsalg i Matas-butikker i butikscentre som typisk ikke har apoteker i dag,« siger informationschef i Matas Henrik Engberg Johannsen.

Matas, der siden 2006 har været ejet af den britiske kapitalfond CVC, sætter dermed forsat sin lid til, at det tværministerielle udvalg, som blev nedsat af den tidligere regering for at komme med forslag til en ny apotekerlov, vil ende med at anbefale en liberalisering af apoteksbranchen, således at andre end alene farmaceuter kan eje apoteker.

Behov for mere fleksibel struktur

SRSF-regeringen har imidlertid gjort klart, at den vil ændre kommissoriet fra at kigge på en »liberalisering« af sektoren til en »modernisering«.

Det falder i god jord hos Apotekerforeningens formand, der mener, at liberaliseringspresset på apotekerne er aftaget. Men han mener samtidig, at tiden er ved at være moden til en modernisering af apotekerloven, som ikke har været ændret fundamentalt siden 2000.

»Der er brug for en mere fleksibel struktur og bedre mulighed for at åbne nye apoteker, for eksempel når befolkningsudviklingen betyder, at der er grundlag for at åbne et nyt apotek eller ændre et apoteksudsalg til et apotek i en bydel. Men der er ikke noget tidspres. Det er ikke sådan, at man står med et kæmpestort problem, som skal løses nu,« siger Niels Kristensen.

Ifølge Berlingske Researchs rundspørge er halvdelen af de 61 apoteker, som har deltaget, enige i, at reglerne for at åbne et apotek er for stramme, mens 40 pct. er uenige.