AP Pension vil investere milliard i dansk landbrugsjord

Pensionsselskabet AP Pension står på spring for at investere i landbrugsjord. Formanden for brancheorganisationen Dansk Landbrug & Fødevarer, frygter, at jord bliver et investeringsobjekt.

AP Pension ser gode muligheder for langsigtede investeringer i dansk landbrugsjord. Arkivfoto: Johan Gadegaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1990erne brød en håndfuld store pensionsselskaber med de landmandsejede Arla Foods og Danish Crown. Det skete efter enorme tab på de to danske fødevareselskabers fejlslagne eventyr i Storbritannien. Pensionsselskaberne forlod alliancerne med industrien i frustration og vrede.

Men nu står det første pensionsselskab, AP Pension langt om længe klar til at investere en stor pose penge i dansk landbrug. Selskabet står på spring for at skyde store midler i en portefølje af landbrugsvirksomheder med jord på f.eks. aktier.

»Hvis investeringsmulighederne er der, vil vi de kommende år ikke være blege for langsigtet at investere i alt op til én milliard kroner i store og mindre landbrug. Det kræver, vi får forelagt projekter, der kan hænge sammen,« siger Søren Dal Thomsen, administrerende direktør i AP Pension.

Selskabet, der forvalter 90 milliarder kroner, ser fine muligheder for at få en god langsigtet placering af pensionsopsparernes penge. Udgangspunktet er, at AP Pensions årlige afkast på jord er omkring fire procent af investeringerne. Obligationsrenterne er lave nu, og derfor er investeringer i landbrug et godt alternativ, mener Søren Dal Thomsen. Han lægger ikke skjul på, at de første investeringsaftaler sandsynligvis er tæt på.

»Det kan være i morgen eller om et år. På den lange bane står Danmark godt som producent af fødevarer. Det her er super spændende. Vi skal nok komme i gang med at investere. Det er fremtiden at investere i landbrugsvirksomheder,« siger han.

Anbefalinger til regering og folketing

AP Pension-direktørens udtalelser kommer i kølvandet på, at en task force med topfolk fra finansverdenen og fødevareindustrien i går offentliggjorde en rapport. Den slår til lyd for, at pensionspenge kan styrke landbruget. Nykredits medlem af task forcen, koncerndirektør Karsten Knudsen, sagde til Berlingske Business, at det er vigtigt med omsættelige aktier i landbrugsvirksomheder for at sikre kapital til investeringer og vækst i den danske fødevarebranche.

»De landmænd, der skal drive landbrugene med AP Pension som investor, skal have et økonomisk incitament til at drive landbrugene så godt som muligt med mulighed for på et tidspunkt at købe det enkelte landbrug helt eller delvist,« siger direktør Søren Dal Thomsen.

Landbrugets task force lægger i en række anbefalinger blandt andet op til, at regeringen og Folketinget skal i gang med en diskussion om liberalisering af landbrugsloven for at skaffe investorer til landbrug fra både pensionsbranchen og erhvervsdrivende fonde.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) vil i denne måned drøfte sagen med ordførerne fra Folketingets miljø- og landbrugsudvalg. AP Pension hænger sig ikke så meget i, hvordan lovgivningen bør være.

»Hvis vi sammen med landmændene finder fornuftige løsninger, tror vi på, at politikerne nok skal lave den lovgivning, der skal til. For os er det nærliggende at investere i aktieselskaber,« siger Søren Dal Thomsen.

Han slår fast, at selskabet kun vil investere i selskaber med jord og ikke i selskaber, der driver farme med produktion af svin, mælk og korn. Pensionsselskabet har ingen forstand på svineproduktion og vil derfor ikke investere i den slags. I dag er de fleste danske landbrug ejet af en landmand og hans eller hendes familie.

Nye ejermodeller søges

Martin Merrild, formand for brancheorganisationen Dansk Landbrug & Fødevarer, er modstander af, at landmændene bliver mindretalsaktionærer i selskaber med eksterne investorer som majoritetsaktionærer og dermed ikke længere kontrollerer landbrugene.

»Hvis vi kan få nogle nye ejermodeller til at finansiere landbrug med dyr, bygninger og jord, er det godt. Jeg er imod en total liberalisering af landbrugsloven, så alle kan købe jord og landbrug for at lave jorden til investeringsprojekter. Det hjælper ikke de unge landmænd, der vil i gang som selvstændige,« siger Martin Merrild.

Sagen er blevet et hot emne i organisationen. I dag holder Dansk Landbrug & Fødevarers bestyrelse møde om holdningen til en liberalisering af landbrugsloven.