Antivirusforbud ender i retten

Kaspersky Lab trækker den amerikanske regering i retten efter forbud mod at bruge selskabets software af frygt for russiske spioner.

Eugene Kaspersky, stifter af og topchef for det russiske IT-sikkerhedsfirma Kaspersky Lab, har lagt sag an mod den amerikanske regering. Arkivfoto: Maxim Shernetov, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab har lagt sag an mod den amerikanske regering, som har forbudt brugen af det udbredte antivirusprogram hos offentlige myndigheder.

Kaspersky Lab har valgt at gå rettens vej, fordi det amerikanske sikkerhedsministerium ikke lod selskabet få mulighed for at reagere, før ministeriet ved et dekret 13. november forbød de offentlige myndigheder at bruge softwaren og krævede alle Kaspersky-produkter fjernet fra offentlige computere inden for 90 dage. Årsagen var en bekymring for, at den russiske regering kunne tiltvinge sig adgang til Kasperskys software og derigennem skaffe sig bred adgang til filer og dokumenter, som er lagret på de computere, der har softwaren installeret.

Ingen fair mulighed for at imødegå beskydlninger

»Eftersom Kaspersky Lab ikke er blevet givet en fair mulighed i forbindelse med beskyldningerne, og ingen tekniske beviser er blevet fremlagt til at underbygge sikkerhedsministeriets beslutninger, er det i selskabets interesse at forsvare sig selv i denne sag,« siger Kaspersky Labs stifter og topchef, Eugene Kaspersky, om retssagen.

Ministeriet mener ifølge dokumenter, der er lagt ved søgsmålet, at dets indgreb ikke strider imod forfatningen, og at Kaspersky Lab har fået mulighed for at forholde sig til kritikken, inden forbuddet blev udstedt.

Den amerikanske finansavis Wall Street Journal rapporterede i oktober, at hackere, som er mistænkt for at arbejde for den russiske regering, angreb en ansat ved den amerikanske efterretningstjeneste NSA gennem Kasperskys antivirussoftware og stjal oplysninger om, hvordan USA trænger ind i fremmede landes computernet.

Topchef: Vi flytter, hvis vi skal spionere

Det kom frem, at antivirussoftwaren sendte filer, som den fandt, når den kontrollerede PCer og telefoner, til Kasperskys servere til analyse. Heriblandt var hemmeligtstemplet materiale, som Kaspersky Lab dog siger er blevet lagt på PCerne af brugeren selv, altså mod sikkerhedsforskrifterne.

Kaspersky Lab er stiftet af Eugene Kaspersky, der arbejdede som ingeniør i den sovjetiske, militære efterretningstjeneste, inden han stiftede sit firma i årene efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Det har forstærket mistanken om spionage.

Eugene Kaspersky afviste i slutningen af november, at selskabet bliver presset af den russiske regering og efterretningstjeneste.

»De har aldrig bedt os om at spionere mod nogen. Aldrig. Hvis den russiske regering kommer til mig og beder mig eller mine ansatte om at gøre noget forkert, vil jeg flytte min forretning ud af Rusland,« sagde han.