Anti-helt med gennemslagskraft

En alkoholkampagne med »Party-Prinsen« har nu næsten 25.000 fans på Facebook, og kampagnefilmene er blevet vist mere end 1,5 million gange på nettet. Kampagnen sætter fokus på salg af alkohol til unge i butikkerne. Uden en løftet pegefinger.

Party-Prinsens kiksede type har haft gevaldig positiv effekt i forsøget på hjælpe butikspersonale til at håndhæve aldergrænserne for køb af alkohol. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste sommer gik Alkoholpartnerskabet i luften med en ret usædvanlig kampagne, der skulle sætte fokus på salg af alkohol til unge i butikker landet over.

Den var nødvendig på trods af, at stort set alle udmærket er klar over, at man skal være 16 år for at købe øl eller vin og 18 år for at købe noget stærkere i butikkerne.

Alligevel er det en årligt tilbagevendende begivenhed, at et eller flere medier kan bringe artikler, hvor det er lykkedes for alt for unge mennesker at købe ind til en våd aften i byen. Kampagnens formål var derfor dels atter en gang at gøre opmærksom på aldersgrænserne, dels at give en hjælpende hånd til butikspersonalet.

Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen og formand for Alkoholpartnerskabet, har forklaret problemstillingen med, at ekspedienter i butikkerne ofte er på alder med kunderne. Det kan være grænseoverskridende at spørge en jævnaldrende om ID, og ældre ansatte kan have svært ved at bedømme de unges alder.

Kampagnen skulle med andre ord hjælpe, så situationen kunne løses med et smil og ingen løftede pegefingre, når ekspedienterne i butikkerne bad om ID. Derfor kom »Party-Prinsen« på banen, en figur opfundet af reklamebureauet Umwelt, for at kommunikere på de 14-18 åriges præmisser.

Party-Prinsen er også kendt som Mathias Obdrup Jakobsen eller Fisse Ronni. Han er lidt af et fænomen på de sociale medier, og han gik med til at opfinde anti-helten Party-Prinsen til kampagnen. Heri er han lidt af en jubeloptimist, som lever af at køre rundt og sælge alkohol til de unge.

I de følgende måneder kunne man møde ham på de sociale medier i form at små film og i Netto- og 7-Eleven-butikker over hele landet i form af stickers, hyldeforkanter og på »varepindene« på kassebåndet.

Effektiv kampagne

Noget tyder på, at den kiksede type, som de unge grinte ad og tog afstand fra, har virket. Filmene er frække og med kant, hvilket ofte er forudsætningen for overhovedet at få de unge i tale.

Eksempelvis har 42 pct. af de adspurgte medarbejdere hos Netto og 7-Eleven oplevet, at kampagnen har været en hjælp, og 25 pct. oplever, at de nu har nemmere ved at spørge om ID.

Skærpet årvågenhed

Butikschefer i Netto har samtidig oplevet flere annullerede transaktioner på alkohol, hvilket tilskrives øget årvågenhed om salgsaldersgrænserne hos personalet.

»Vi er stolte af, at vi er nået ud til så mange unge med et alvorligt budskab,» siger Niels Hald.

Han understreger, at partnerskabet bevidst har bestræbt sig på at lave en anderledes kampagne i øjenhøjde med de unge i et sprog, de forstår.

Til daglig er Niels Hald direktør for Bryggeriforeningen, der har stiftet Alkoholpartnerskabet sammen med Dansk Erhverv, De Samvirkende Købmænd, Horesta, Danmarks Restauranter & Caféer, Goda samt Vin og Spiritus Organisationen i Danmark.