Antenneforeninger overvejer sag mod Stofa

En række antenneforeninger landet over føler sig stavnsbundet til landets næststørste kabel-TV-selskab.

Foto: Morten Dueholm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lang række danske antenneforeninger føler sig stavnsbundet til landets næststørste kabel-TV-selskab, Stofa, fordi de i deres kontrakter har stående, at de skal betale måske millioner af kroner, hvis de vil sige deres TV- og bredbåndsleverandør op.

Derfor rykker brancheforeningen Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), som repræsenterer omkring en million danske TV-seere, nu ud med en opbakning til de antenneforeninger, som vil føre voldgiftssag mod Stofa, der siden oktober 2012 har været ejet af Sydenergi/SE.

»Alle taler om frit valg af kanaler i medlemmernes kabelnet, men mon ikke også tiden er kommet til at vi skal have frit leverandørvalg? Stofa påberåber sig en bestemmelse, som har konsekvenser, der minder om stavnsbånd for de berørte antenneforeninger. Det er ikke godt for konkurrencen på bredbåndspriserne og dermed heller ikke for forbrugerne,« siger landsformand for FDA, Carsten Karlsen.

Tilbagebetalt i rigelig mængde

Striden står om en goodwillbetaling, som er skrevet ind i kontrakten mellem en antenneforening og Stofa. For 20-25 år siden blev der indskrevet en frigørelsesklausul i kontrakterne.

»Frigørelsesklausulerne forpligter med deres indhold antenneforeningerne til at betale Stofa et beløb, såfremt de opsiger deres aftale. Et beløb, der meget vel kan løbe op i adskillige millioner kroner for, at antenneforeningen kan skifte leverandør af bredbånd og telefoni - leverancer, der allerede sker via antenneforeningernes egne kabler og fordelingsanlæg,« forklarer Carsten Karlsen.

Han tror, at klausulerne dengang skulle garantere, at Stofa ikke satte penge til på sine investeringer.

»I dag føler mange foreninger sig stavnsbundet af Stofa. For FDA er der ingen tvivl om, at Stofa igennem den periode, hvor de har haft eneretten på leverance af bredbånd, allerede har fået tilbagebetalt og forrentet deres investering. Men det vil i givet fald blive op til en voldgiftsret at afgøre,« siger FDA-formanden.

Voldgiftssag er sandsynlig

Han forventer, at antenneforeningerne nu melder tilbage til deres brancheforening, hvis de føler, at mulighederne i deres dialog med Stofa er udtømte.

Carsten Karlsen anser en voldgiftssag for sandsynlig.

»Der skal meget til, hvis det ikke bliver til noget,« siger han til Berlingske.

FDA har ikke konstateret tilsvarende klausuler i de kontrakter, som antenneforeninger har indgået med Stofas nærmeste konkurrent, det TDC-ejede YouSee, som er Danmarks største kabel-TV-selskab.

Stofa har omkring en halv million kunder, hvoraf stort set alle har TV, og omkring 250.000 desuden har bredbånd.