Antallet af nybyggerier falder markant

De seneste år er antallet af igangsatte byggeprojekter faldet markant. Der bliver særligt bygget færre familiehuse og etagebyggerier.

»Renten er lav, prisen på el, vand og varme høj, og skal man have vedligeholdt sin bolig ved hjælp af håndværkerne, ligger regningen sjældent til den lave side. På den baggrund kan man undre sig over, at der ikke er flere danskere, der tænker i nybyggeri frem for at købe en eksisterende bolig,« siger Lise Nytoft Bergmann Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Der bliver bygget færre boliger i Danmark. Ifølge Jyllands-Posten er antallet af påbegyndte boligbyggerier i årets 2. kvartal faldet med syv procent ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Tallet har været faldende siden 2006, hvor der blev igangsat 13,3 millioner byggeprojekter. I 2014 blev der kun igangsat 4 millioner.

Men det kan godt betale sig at bygge nyt, hvis man alligevel skal flytte, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

»Renten er lav, prisen på el, vand og varme høj, og skal man have vedligeholdt sin bolig ved hjælp af håndværkerne, ligger regningen sjældent til den lave side. På den baggrund kan man undre sig over, at der ikke er flere danskere, der tænker i nybyggeri frem for at købe en eksisterende bolig,« siger Lise Nytoft Bergmann til Jyllands-Posten.

Faldet gælder særligt antallet af igangsatte familiehuse og etagebyggerier. For familiehuse er faldet 21 procent i perioden april til juni i forhold til årets tre første måneder sidste år. Antallet af igangsatte etagebyggerier er faldet med 13 procent, hvilket bekymrer Dansk Byggeri, da der er boligmangel i storbyerne. Når flere flytter til storbyerne, uden der bliver bygget tilsvarende boliger, vil boligpriserne stige, forklarer Maria Schougaard Berntsen, der er økonomisk konsulent hos Dansk Byggeri, til Jyllands-Posten.