Ansigtsløftning til Københavns lufthavn

Til juni slår Københavns Lufthavn skrankerne op for et mere smidigt security-tjek og en ny taxfree-butik. Senere på året udvides shoppingområdet med op til 6.000 kvadratmeter. Målet er mindre ventetid for passagererne - og mere svung i kasseapperaterne.

Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Hvis du er en af de mange danskere, der færdes hjemmevant i Københavns lufthavn, så husk at slå automatpiloten fra, når du tjekker ind for at rejse på sommerferie. Fra juni vil intet være, som det plejer. Security-området bliver flyttet, taxfree-butikken, der er en af verdens største, bliver til en såkaldt walk-through butik - og senere pååret bliver shoppingområdet endnu større, fortæller lufthavnens kommercielle direktør, Henrik Busch.

»Der er flere forhold, der gør, at vi nu begynder på en større ombygning. For det første var der mange besværligheder i sommer, da de nye og mere omstændige security-regler trådte i kraft. Det betød alt for lange køer ved security-tjekket, og det kan vi ikke være bekendt. For det andet stiger vores passagertal med omkring en million om året, så presset på både security og shoppingområde bliver stadig større,« siger Henrik Busch.

Fra 10 til 16 security-spor

Den første forandring, man vil opleve som passager, er når man skal gennem security. Hidtil har terminal 2, den gamle afgangsterminal, og den nye terminal 3 haft hver deres fire security-spor for enden af en kort rulletrappe i terminalen. Desuden har der været to ekstra spor til brug i spidsbelastningsperioder. De forsvinder allesammen, og istedet bygger lufthavnen 16 fælles spor midt mellem de to terminaler.

»Fremover skal man tjekke ind og tage rulletrappen - ganske som man plejer. Men for enden af rulletrappen skal man dreje til venstre, hvis man kommer fra den gamle terminal, og højre, hvis man kommer fra den nye. Så kommer man ud på en balkon, der fører over til et stort, fælles security-område med 16 spor. Det vil gøre sikkerhedstjekket hurtigere, både fordi der er flere spor og fordi vi bedre kan indrette bemandingen efter, hvornår der er travlt,« siger Henrik Busch.

Udbygningen af security-området og uddannelsen af 75 nye security-medarbejdere er baggrunden for, at lufthavnsdirektør Niels Boserup for nylig garanterede, at sidste sommers alenlange køer ved sikkerheds-tjekket ikke vil gentage sig.

Direkte ind i parfumeafdelingen

Når håndbagagen er blevet gennemlyst og mobilen atter ligger trygt i bukselommen, så står man som passager allerede midt i anden del af lufthavnens fornyelse - nemlig walk-through butikken. Walk through betyder `gå igennem', og som navnet antyder betyder det, at man efter et vel overstået security-tjek befinder sig midt i taxfree-butikken med velsmagende og -duftende fristelser på alle sider.

»Walk-through butikker findes i mange større lufthavne, og vores nye forpagter i taxfree-afdelingen, det tyske selskab Heinemann, har gode erfaringer med det fra andre steder i verden. Så det er klart, at vi forventer, at det kan øge salget i taxfree. Men det er også en fordel for passagererne. For hele 76 procent handler i taxfree, når de er i lufthavnen - og så er det jo let, at man kommer direkte ind i butikken, når man har været gennem security,« siger Henrik Busch.

Han vil ikke afsløre, hvor meget større salget forventes at blive i taxfree-butikken, men han forventer, at shoppingområdet som helhed - dvs. inkl. restauranter, barer og butikker - øger omsætningen med mere end 10 procent om året de næste par år. Det svarer til 300 mio. kr. ekstra.

I dag bruger hver passager i gennemsnit 150 kr. i lufthavnsbutikkernes kasseapperater.

Tusindvis af nye kvadratmeter

Belæsset med indkøbsposer med parfume og spiritus efter turen gennem taxfree møder man tredje - og i denne omgang sidste - fornyelse af passagerfaciliteterne: Et op til 6.000 kvadratmeter større shoppingområde. Det nuværende shoppingområde er ca. 9.000 kvadratmeter.

»Vi vil udvide shoppingområdet tre steder. Vi laver en tilbygning på ca. 2000 kvadratmeter ved torvet uden for taxfree-butikken. Vi laver 800 kvadratmeter butikstorv der, hvor security-tjekket fra terminal 3 ligger i dag. Og endelig har vi en stor udbygning ved finger A på tegnebrættet, som vi regner med at beslutte os for inden længe,« siger direktøren.

De mange nye kvadratmeter vil blive fyldt med mærkevarebutikker i luksusklassen, forretninger med dansk design og butikker i den mere overkommelige prisklasse. Endelig vil der komme en lang række nye restauranter, cafeer og barer til bespisning af de mere end 21 mio. årlige passagerer, som køber mere og mere mad i lufthavnen, i takt med at flyselskaberne skærer ned på servering ombord på flyene.

Byggerod

Ombygningen kommer ikke til at gå hen over hovedet på passagerer, der rejser ind og ud af København med fly i løbet af foråret. Byggeriet af det centrale security-område til 200 mio. kr. er allerede startet. Fra 1. marts og tre måneder frem vil den store taxfree-butik være lukket på grund af ombygning og taxfree-salget foregå fra mindre og midlertidige faciliteter i terminal 3.

»Vi vil prøve at gennemføre ombygningen så lempeligt som muligt, f.eks. ved primært at bygge om natten. Men det er klart, at når der skal bygges om i et shoppingområde, der har åbent fra syv morgen til ti aften, 365 dage om året, så kan det mærkes,« siger Henrik Busch.