Ansatte tør ikke starte egen virksomhed

Undersøgelse viser, at der skal langt mere til, før en lønmodtager i dag vælger at blive iværksætter.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange vælger at holde fast på deres tilværelse som lønmodtagere i stedet for at kaste sig ud i drømmen som iværksættere på grund af usikkerhed på jobmarkedet, viser en ny undersøgelse fra statistikhuset eStatistik ifølge Jyllands-Posten.

Det kan med tiden komme til at koste landet mange tusinde job, fordi der bliver færre vækstvirksomheder, advarer eksperter, men der mangler politisk enighed om, hvad der skal gøres.

Der er sket et stor fald i antallet af lønmodtagere, der vælger at etablere egen virksomhed, er styrtdykket de seneste år.

13.004 af de i alt 19.140 nye iværksættere kom i 2008 fra lønmodtagernes rækker. Det tal var i 2011 kun omtrent 9.000 af årets 16.740 iværksættere lønmodtagere.

Analysen viser, at flere ledere, ledige og folk helt uden for arbejdsstyrken valgte at tage springet ud i selvstændighed.

»I Danmark er det en længere mental rejse at tænke sig selv som selvstændig end i mange andre lande. Det bliver ikke bedre af, at tiderne generelt er usikre,« siger Christian Vintergaard, der er administrerende direktør i den statsstøttede Fonden for Entreprenørskab.

Fagforbundet Akademikerne foreslog i sidste måned, at man skal kunne etablere egen virksomhed med dagpenge i ryggen for på den måde at lokke flere lønmodtagere til at blive selvstændige.

Innovationsordfører Trine Bramsen (S) afviser, at regeringen vil ændre dagpengereglerne for at tækkes iværksætterne. Man vil i stedet prøve at finde flere penge til finansiering af de nye virksomheder.

»Målet er ikke bare at få mange iværksættere, men at få de rigtige iværksættere. Når man er iværksætter, skal man også være klar til at tage en chance,« siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.