Ansatte i oprør: Seruminstituttets ledelse misinformerer os

Det mere end to år lange og meget besværlige frasalg af to statslige fabrikker under Statens Serum Institut skaber stor uro blandt medarbejderne, der nu langer ud efter ledelsen for at »misinformere«. Købsinteressen for en statsejet fabrik i Hillerød vakler, erfarer Berlingske fra interne dokumenter.

Statens Serum Institut skal have solgt sine to fabrikker. Diagnostica-fabrikken i Hillerød og vaccinefabrikken, der har til huse her i instituttets hovedkvarter på Amager. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Usikkerheden om fremtiden for to statsejede vaccinefabrikker vokser. De to virksomheder har været til salg i to år, men deadlines i salgsprocessen er gang på gang blevet overskredet.

Det efterlader medarbejderne i et limbo, hvor de i bogstaveligste forstand ikke ved, om de er købt eller solgt. Torsdag er der krisemøde mellem ledelse og medarbejdere.

Det fortæller Helle Høgh Busted, tillidsrepræsentant på Diagnostica-fabrikken i Hillerød, og som hører under Statens Serum Institut og som er den ene af de to fabrikker, som Sundhedsministeriet har sat til salg. Tillidsrepræsentanten langer ud efter ledelsen i seruminstituttet.

»Der er megen uro blandt vores medarbejdere som følge af det, vi ser som misinformation fra ledelsens side i denne salgsproces. Vi føler ikke, at ledelsen tager hånd om det særligt elegant, eller at de holder medarbejderne ordentligt orienteret i en sag, som er meget følsom, og som handler om medarbejdernes fremtid,« siger Helle Høgh Busted.

Som beskrevet i Berlingske i sidste uge er der problemer med at få solgt de to fabrikker, der ud over Diagnostica-fabrikken i Hillerød tæller en vaccinefabrik på Amager i København. To år efter daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) satte fabrikkerne til salg, er der ikke fundet en løsning. Derfor kan det ende med, at fabrikkerne bliver solgt til noget, der ligner en foræringspris for at få et salg til at lykkes. Alternativet er at lukke fabrikkerne ned, som vil koste mange penge, har direktøren for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, tidligere sagt til Berlingske.

Mens vaccinefabrikken blandt andet producerer børne­vacciner mod polio og kighoste, producerer Diagnostica-fabrikken i Hillerød bl.a. antistoffer mod salmonella og streptokokker samt forskelligt prøvetagningsudstyr som eksempelvis podepinde.

Diagnostica-fabrikken beskæftiger ca. 100 medarbejdere og tjener i modsætning til vaccinefabrikken penge, men det kommer ikke den salgsramte fabrik til gode, mener tillidsrepræsentanten.

»Vi er kede af at være fanget i denne situation. Vi er 100 medarbejdere, har en stor omsætning, og i 2015 var vores overskud på ca. 37 mio. kr. Et overskud der som tidligere går direkte ned i det store sorte hul på Amager,« siger Helle Høgh Busted med henvisning til SSIs hovedsæde på Amager, hvor vaccinefabrikken også er placeret.

Ifølge dokumenter, som ledelsen i Statens Serum Institut har offentliggjort på det statslige selskabs intranet, og som Berlingske har set, er der trods forsikringer om det modsatte opstået nye probemer i forsøget på at sælge Diagnostica-fabrikken. Den køber, der gennem længere tid har kigget på at købe Diagnostica-fabrikken, kan eller vil nemlig ikke stille en bankgaranti, fremgår det i en bisætning i et af dokumenterne fra ledelsen. Det kan få hele processen til at løbe ud i sandet, så den må gå om.

Det bekræfter Helle Høgh Busted.

»Ledelsen forsøger hele tiden at sige, at salgsprocessen kører som planlagt, alligevel skal vi lidt tilfældigt finde ud af, at den køber, der kigger på os, ikke kan eller vil stille bankgaranti, og at hele processen er i fare for at skulle starte forfra. Det er meget utilfredsstillende, og det har vi bedt ledelsen om at forklare os, hvordan hænger sammen,« siger Helle Høgh Busted.

Sundhedsministeriet vil ikke kommentere sagen. Seruminstituttets direktør, Nils Strandberg, mener ikke, at han kunne have informeret bedre.

»Vi har informeret så meget, som vi overhovedet kan, og langt mere, end hvis det ikke havde været statslig virksomhed. Vi holder nu et ekstraordinært samarbejdsmøde, hvor vi vil give yderligere information,« siger Nils Strandberg og fortsætter:

»Vi er stadig i forhandling med købere, men de forhandlinger har ligesom de andre forhandlinger med vaccinen trukket ud, og det er klart, at medarbejderne er utålmodige, fordi tidsplanen er overskredet. Men det kan ske i forhandlingsforløb. Vi er udfordret en smule af, at processen er meget offentlig, når vi er en statslig virksomhed,« siger Strandberg, der ikke vil kommentere oplysningerne om, at problemer med en bankgaranti bremser salget og skaber risiko for, at hele processen må starte forfra.