Ansatte hos flyselskab i Hongkong fyres efter pres fra Kina

Flyselskab fyrer medarbejdere, efter at Kina tvinger virksomheder til at vælge side i den regionale konflikt. Fyringerne får aktierne til at dale og synliggør en intern splid i Hongkong.

Demonstrationerne mod Hongkongs regering spredte sig for nyligt til Hongkongs internationale lufthavn, hvor demonstranter sad fredeligt i tre dage. Det har fået flyselskabet Cathay Pacific til at fyre medarbejdere. Fold sammen
Læs mere
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/RITZAU SCANPIX

Hongkongs største flyselskab, Cathay Pacific, har fyret to lufthavnsmedarbejdere og suspenderet en pilot, efter at de har deltaget i protesterne i Hongkong.

Det skriver Financial Times.

Det sker, efter at de kinesiske luftfartsmyndigheder har udsendt et direktiv, hvori de beordrer, at alt flypersonale med forbindelse til protesterne i Hongkong skal tages af flyruter til Kina. Det er Kinas seneste optrapning af indsatsen mod de protester mod regeringen, som nu i ti uger har skabt uro i Hongkong.

Fyringerne har fået Cathay Pacific-aktien til at falde 4,5 procent mandag morgen, hvilket er tæt på den laveste kurs i ti år.

Ordren fra Kina viser en yderligere parathed til at tvinge store virksomheder til at vælge mellem at vække vrede i enten Hongkong eller Kina.

Fyringerne kommer i kølvandet på tre dages fredelige demonstrationer i Hong Kongs lufthavn, hvor tusindvis af mennesker besatte en terminal. Her blev piloten anholdt af politiet, og personalet blev sat i forbindelse med protesterne, hvilket udløste henholdsvis suspenderingen og fyringerne.

Intern splid i Hongkong

Fyringerne synliggør også den interne splid i Hongkong, som demonstrationerne har affødt. For nylig udtalte bestyrelsesformanden for Cathay Pacific, John Slosar, nemlig støtte til sine medarbejdere.

»Vi har 27.000 ansatte i alle mulige forskellige stillinger i Hongkong. Vi kunne ikke drømme om at fortælle dem, hvad de skulle synes om noget,« sagde han ifølge BBC.

Men den holdning var altså ikke nok til at redde medarbejderne hos virksomheden.

Samtidigt har flere af Hongkongs ejendomsmatadorer over weekenden skrevet under på en underskriftsindsamling, som presser på for at stoppe protesterne, og som i øvrigt udtrykker støtte til Hongkongs leder, Carrie Lam.

Protesterne begyndte i starten af juni, da en ny lov, der giver Hongkong mulighed for at udlevere fanger til Kina, blev introduceret. Det kickstartede protester, først mod loven og sidenhen mod Kina og Carrie Lam, som er udpeget af en pro-kinesisk komité.

Cathay Pacific er Hongkongs største flyselskab og verdens tiendestørste målt på salg.