Ansat i Udenrigsministeriet får 20 dages fængsel for bestikkelse

Torsdag blev der afsagt en ny dom i den store bestikkelsessag, hvor IT-leverandøren Atea er i centrum. En ansat i Udenrigsministeriet fik 20 dages betinget fængsel.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 55-årig it-medarbejder i Udenrigsministeriet fik torsdag ved Retten i Glostrup en dom på 20 dages betinget fængsel for at have modtaget et Samsung Led tv fra Atea mod betaling af 6.240 kr. Et tv-apparat, som anklagemyndigheden mente havde en værdi af 13.800 kr.

Han er den femte offentligt ansatte i den omfattende sag om bestikkelse med IT-leverandøren Atea som giver og offentligt ansatte som modtagere, der er blevet dømt.

Manden nægtede sig skyldig, men fik som nævnt en dom på 20 dages betinget fængsel for overtrædelse af straffelovens paragraf 144. Hvis han udfører 40 timers samfundstjeneste, undgår han dog at afsone straffen.

Den dømtes forsvarer, advokat Peter Trudsø, siger i en kommentar:

»Vi gik efter frifindelse, og det fik vi ikke. Sagen er anket og kommer formentlig snart i Landsretten,« siger forsvareren.

Den dømte it-medarbejder fra Udenrigsministeriet forklarede i retten, at han havde købt tv-apparatet og fået rabat. Udenrigsministeriet har en ordning, som gælder alle medarbejdere. De må købe forskellige ting - store som små - med rabat.

»Det er blandt andet firmaer, som Udenrigsministeriet bruger som leverandører. I f.eks. ét firma må de ansatte godt købe med 40 procents rabat, men de må ikke købe med rabat hos Atea. For Atea står ikke på ministeriets liste. Det er resultatet af dagens dom,« siger advokat Peter Trudsø.

Foreløbig er 64 personer eller selskaber blevet sigtet i det omfattende Atea-sagskompleks.

Sagen om bestikkelse startede i juni 2015, da politiet fortalte om sin mistanke om, at IT-virksomheden Atea havde bestukket offentligt ansatte i blandt andet Region Sjælland, Kriminalforsorgen og Rigspolitiet.

Særligt en tur til 400.000 kr. til Dubai samt rejser til USA sprang i øjnene. I juni 2016 slog politiet til igen og ransagede privatadresser tilhørende offentligt ansatte.