Annoncørerne ser lyst på 2014

De største danske annoncører vil bruge flere marketing­kroner næste år, viser ny undersøgelse. Og 2014 bliver for alvor det år, hvor de flytter reklame­kronerne hen, hvor for­brugerne primært bruger tiden, altså online.

Reklamekronerne flytter med brugerne til online­tjenesterne.?Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En trendanalyse – foretaget af analysehuset Megafon blandt landets 500 største annoncører om forventningerne til 2014 – viser, at optimismen er vendt tilbage i den danske reklamebranche.

Heraf fremgår det bl.a., at der er en stigende tiltro til omsætningen i såvel egen virksomhed som i branchen som helhed. Hvor det sidste år var 57 pct., der forventede vækst i virksomhedens omsætning, er det i analysen 72 pct.

Kun ni pct. forventer en nedgang mod 11 pct. sidste år. Det er ikke et helt så rosenrødt billede som i årene lige før krisen i 2008, men det bedste resultat siden krisen ramte reklame­branchen.

Og det er ikke kun herhjemme, at annoncørerne går 2014 i møde med en større optimisme end i de seneste kriseår. Det samme er tilfældet i Storbritannien, hvor 60 pct. af de marketingprofessionelle ifølge det seneste Marketing Confidence Index, som Chartered Institute of Marketing (CIM) og Bloomberg står bag, tror på vækst i det kommende år.

42 pct. af de britiske marketingansvarlige går ligefrem 2014 i møde med en optimisme, der både gør dem mere risikovillige og investerings­parate end i år.

Det samme gælder som nævnt herhjemme, hvor det primært er alle online-kanalerne, der er stor tiltro til i 2014. Trends-analysen viser, at online endda vinder andele i endnu højere fart end tidligere, og det gælder både, når man ser på, hvilke mediegrupper, der vil få tilført midler, og hvordan mediegruppernes betydning for salget ændrer sig.

På ét område er online dog kun nummer to: TV vurderes stadig af 44 pct. af annoncørerne som det vigtigste medie for salg af virksomhedens produkter. Og TV sidder fortsat på 22 pct. af marketingbudgetterne.

Alle er enige om, at online-grupperne går frem på annoncørernes budgetter. TV indtager som nævnt førstepladsen, når det kommer til mediegruppernes betydning for salget af virksomhedens produkter, men ellers topper online-medierne alle andre grupper.

Tendensen slår også igennem i spørgsmålet om, hvilke medier man vil bruge i højere grad i det nye år. Andelen, der vil øge brugen, er markant større end andelen, der vil mindske brugen for alle online-grupper. Det gælder især sociale netværk, hvor differencen er hele 76 pct. Mindst vækst blandt online er bannerannonceringen (dog stadig et plus 35 pct.).

Denne relativt gamle online-annonceringsform må altså i væksten se sig overhalet af nyere formater som sociale medier, virale tiltag og søgeordsannoncering.

Den store bevågenhed om nye medier afspejler sig også i svarene på spørgsmålet: »Hvad bliver din største marketingudfordring i 2014?«

Her er det generelle mønster, at annoncørerne kæmper med at få greb om de mange digitale medier, der ses som effektive salgskanaler og ikke blot image-/kendskabspleje, som offline ofte forbindes med. Spørgsmålene, som optager annoncørerne på online-området, er bl.a.: Hvordan integreres onlinemedierne med hinanden og offline-markedsføringen? Hvordan får vi involveret brugerne? Hvordan genererer vi leads og konverterer leads til salg?

Alt i alt fortsætter online altså fremgangen i 2014 på bekostning af de fleste andre mediegrupper.