Annoncerekord forgylder Facebook - nu skruer de op for reklamerne

Efter succes med større overskud skrues der nu også op for annoncerne i Messenger og WhatsApp.

Facebook overraskede analytikerne positivt. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: RITCHIE B. TONGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook har succes med at presse flere annoncer ind på mobilskærmene. 50 procent større annonceomsætning blev resultatet i forårsmånederne, hvilket fik Facebook-aktien til at sætte ny rekord.

Facebook ejer fire af de mest populære mobiltjenester i verden - Facebook, Messenger, Instagram og WhatsApp -, og med det gode regnskab onsdag aften samt flere end to milliarder brugere om måneden er Facebooks aktiekurs som børsnoteret selskab alene i år steget med 44 procent.

Omsætningen for april-juni steg fra 6,43 milliarder dollars for et år siden til 9,32 milliarder, og overskuddet voksede fra 2,28 milliarder dollars til nu 3,89 milliarder.

Dermed synes verdens største, sociale netværk at have fundet den hårfine balance mellem at få flest mulige annoncer vist på de mindre mobilskærme, som er blevet hovedvejen til at følge med i Facebook-verdenen. Mobiltelefonerne har forlængst overhalet PCerne, men der har været risiko for, at annoncerne på den mindre mobilskærm ville dominere for meget og dermed skræmme brugerne væk.

87 procent af Facebooks indtjening kommer nu fra mobilannoncer.

Skruer op for annoncerne

Tværtimod har Facebook med stifter Mark Zuckerberg i spidsen skruet op for annoncerørledningen på selve Facebook i nyhedslisten og fotodelingsappen Instagram, som i sig selv har flere end 700 millioner brugere. Zuckerberg sagde ved regnskabspræsentationen, at fokus nu vil ligge på at få flere penge ud af de to beskedtjenester, Messenger og WhatsApp, som hver har omkring en milliard brugere.

»Jeg ønsker at se os rykke lidt hurtigere her, men jeg er sikker på, at vi vil gøre det rigtige på længere sigt,« sagde han.

Facebook henter stadig halvdelen af sin omsætning i hjemlandet USA og nabolandet Canada, men Europa er næststørste klump med en omsætning i april-juni på 2,24 milliarder dollars.

Facebook har nu 1,3 milliarder daglige brugere. Det er 197 millioner flere end for et år siden. Af dem er de 271 millioner europæere - 19 millioner flere end for et år siden.

Egenproducerede film på vej

På verdensplan tjener Facebook 4,73 dollars pr. bruger om måneden - stort set det hele gennem annoncerne, der vises. I Europa sikrer hver bruger Facebook en omsætning på 6,28 dollars om måneden - for et år siden var en europæer 4,72 dollars værd om måneden for Facebook.

Facebooks overordnede mål er at holde på brugerne så længe som overhovedet muligt og forsøge at sørge for, at de ikke behøver at gå andre steder hen i løbet af dagen. Derfor øger Facebook sin satsning på video, som inden for de næste to-tre år bliver den væsentligste drivkraft mod større overskud. Facebook investerer derfor - ligesom mange af sine konkurrenter - i egenproduceret indhold, som kun vil kunne ses her. Facebook satser dog på kortere film og episoder.

Facebook, som blev børsnoteret under stor tumult 18. maj 2012, havde ved udgangen af juni 20.658 ansatte, næsten 1.900 flere end tre måneder tidligere.