Annoncerede mølleordrer halveret i fjerde kvartal

Der blev i fjerde kvartal 2012 annonceret langt færre vindmølleordrer end i samme periode sidste år.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Der blev i fjerde kvartal 2012 annonceret langt færre vindmølleordrer end i samme periode sidste år. Usikkerheden om, hvorvidt den amerikanske støtteordning til vedvarende energiinvesteringer, PTC, ville blive forlænget, bærer en stor del af skylden for den vigende ordreindgang. Det skriver Bloomberg News.

Ifølge Bloomberg blev der i årets sidste tre måneder blot annonceret vindmølleordrer på samlet 2,89 gigawatt (GW), hvilket er under halvdelen af, hvad der blev annonceret i samme kvartal sidste år, hvor ordreindgangen var på 5,73 GW.

I forhold til tredje kvartal 2012 var der dog tale om en stigning på 2,18 GW, men årets sidste kvartal er typisk det største ordrekvartal.

Af de 2,89 GW tegner Vestas, ifølge Bloombergs database, sig for 594,4 megawatt (MW) - mens Vestas selv har oplyst om 505 MW for kvartalet indtil videre. De største enkeltordrer i kvartalet tilfaldt General Electric og Areva. GE fik med en enkelt aftale i Brasilien med Renova Energia 386 MW på ordrebogen, mens Areva vandt offshoreprojektet Wikinger på 400 MW.

Samlet for hele 2012 har Bloomberg registreret annoncerede ordrer på 14,7 GW mod 17,6 GW året før - svarende til et fald på 16 pct. USA tegnede sig for 1,4 GW af de annoncerede ordrer mod 4,9 GW i 2011.

/ritzau/FINANS