Annoncer på mobilen sender milliardregn over Facebook

Facebook tjener fortsat flere og flere penge - særligt på annoncer på mobiltelefonen -, men der kommer ikke så mange nye brugere til som ventet.

Facebook skovler fortsat penge ind - men det kniber med at skaffe nye brugere i det ønskede omfang. Arkivfoto: Sascha Steinbach, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

Facebook-brugernes opmærksomhed er eftertragtet. Særligt, når de er på mobilen eller deres tablet.

Verdens største, sociale medie tjener en stadig større del af sine penge på de reklamer, som selskaber, politikere og andre køber fra Facebook for at fange brugernes opmærksomhed på mobiltelefonen.

Det viser det børsnoterede Facebooks regnskab for fjerde kvartal, der blev lagt frem onsdag aften dansk tid.

I regnskabet kan man læse, hvordan indtægterne fra mobilannoncer bliver ved med at være en kilde til nye indtægter for Facebook. Ni ud af ti af de annoncekroner, som Facebook tjener, helt præcis 89 procent, kommer fra mobilannoncerne.

Overskud på 261 millioner kroner om dagen

Og det er ikke småpenge. I alt omsatte Facebook for omkring 245 milliarder kroner i hele 2017. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Omsætningen i oktober-december steg fra 8,81 milliarder dollars (52,7 milliarder kroner) i 2016 til 12,97 milliarder (77,6 milliarder kroner) i 2017, og overskuddet for julekvartalet landede på 4,27 milliarder dollars (25,6 milliarder kroner) mod 3,57 milliarder dollars året før. For første gang er Facebooks overskud dog faldet i forhold til kvartalet forinden. I juli-september var Facebooks overskud næsten 500 millioner dollars større end til jul.

Med regnskabet kan Facebook dog slå to streger under 2017, hvor selskabet stadig ikke har problemer med at finde måder at tjene penge. Helt konkret steg omsætningen med 47 procent sidste år, og hver eneste dag i året havde Facebook i gennemsnit et overskud på 261,3 millioner kroner.

Regnskabet er dog ikke lutter roser for Facebook. Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at antallet af nye brugere vokser mindre end forventet.

Færre nye brugere end ventet

Ifølge Facebook benytter 1,4 milliarder mennesker hver dag Facebook. Det er lidt færre, end analytikere havde forventet. De seneste tre måneder er der kommet 33 millioner nye Facebook-brugere til på verdensplan, heraf de tre millioner i Europa, hvor 277 millioner daglige anvender det sociale medie. Hver europæer bidrager med 53 kroner om måneden til Facebooks kasse.

Samtidig med at brugerne er kortere tid på Facebook hver dag, var det nok til at sende værdien af Facebook-aktien ned med tre procent.

Til gengæld bliver Facebook hele tiden bedre til at tjene penge på sine brugeres tid.

I fjerde kvartal tjente Facebook 37 kroner per bruger. Det er mere end for tre år siden. Det er særligt brugerne i USA og Canada, som Facebook kan forvandle til indtægter.

Derudover peger det amerikanske erhvervsmedie CNBC på, at Facebook stadig ikke har slået mønt på tjenesterne Instagram, WhatsApp og Oculus.

Sænket skat hjælper også

Vedtagelsen af den amerikanske skattereform betyder en engangsudgift på omkring 13,5 milliarder kroner for Facebook.

Når engangsbeløbet er betalt, giver det Facebook mulighed for at hente penge fra udlandet til USA til en billigere beskatning end tidligere, skriver CNBC.

- Som mange andre selskaber, vil Facebook nyde godt af skattefordele efter den nylige skattereform, skriver CNBC.

/ritzau/