Annoncemarked på nettet skrumper

Det går overraskende dårligt for annoncemarkedet på internettet. Markedet, der ellers har blæst frem med store vækstrater, er pludselig begyndt at skrumpe.

Foto: Peter Clausen
Mens dagblade over det meste af den vestlige verden får gevaldige klø af finanskrisen, ser det nu også ud til at gå rigtig skidt for dagbladenes redningsplanke.

Dagbladene har de senere år været under stadigt større pres på grund af læserflugt - men til gengæld er internettet vokset eksplosivt, og annoncering på mediernes hjemmesider, er blevet en stadigt større forretning, der har kompenseret for dele af det tabte på aviserne.

Men nu er det også en saga blot. Det viser en ny analyse fra analysehuset IDC, der er specialiseret inden for IT.

Fem procent forsvundet
Globalt forsvandt fem procent af annoncemarkedet på internettet i andet kvartal af i år - og i USA, der er særligt hårdt ramt af finanskrisen, forsvandt hele syv procent. Det skal ses i forhold til, at annoncering på nettet har været en forretning, der voksede med tocifrede vækstrater i årevis.

Det amerikanske annoncemarked på nettet er nu 6.2 mia. dollars. Udsigten for det amerikanske annoncemarked er dog, at det ikke ser ud til at blive værre resten af året. IDC forventer dog ikke at der kommer vækst i markedet igen før i midten af 2010.

Google vokser
Tallene stammer fra en analyse, der er på vej på markedet, og det er derfor ikke muligt at få specifikke tal for Europa eller Danmark. Men givet at finanskrisen - og annoncekrisen - begyndte i USA og derefter spredte sig til resten af verden, er udviklingen i USA væsentlig i sig selv.

Eneste reelle lyspunkt i IDC-analysen er Google, der fortsætter med at vokse, uanset at krisen gnaver gevaldigt i markedet som helhed. Herhjemme sidder Google på godt 20 procent at det samlede marked for online-annoncering.