Annoncefest på sociale medier på vej

De store annoncører vejrer morgenluft for budgetterne i 2011. Analyse viser, at specielt onlinemarkedsføring på sociale medier vil være fokusområde.

Martin Rasmussen, Adm. Direktør for Mindshare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blæser igen positive vinde på annoncemarkedet. Hvor 2010 blev betegnet som et fladt år af annoncørerne, ser 2011 ud til at blive væsentligt bedre. Otte ud af ti annoncører forventer at have samme eller større markedsføringsbudget i 2011 i forhold til i år.

Gallup og mediebureauet Mindshares årlige Trendanalyse, hvor 450 af de største annoncører i Danmark tilkendegiver deres forventninger til 2011, viser dermed en fremgang for første gang siden 2008. Det er specielt markedsføring på online-platforme, der bliver fokuspunktet for næste års annoncering.Den traditionelle bannerannoncering tyder dog på at have toppet, mens især sociale medier, som for eksempel Facebook, kan forvente øget interesse. Således svarer 82 procent af annoncørerne, at de forventer at bruge flere penge på annoncering på sociale medier sammenlignet med i år.

»Helt overordnet vil man bruge næsten alle digitale kanaler. Flere vil bruge dem og bruge dem mere. Her er en klar forventning om, at budgetterne vil stige,« siger Martin Rasmussen, administrerende direktør for mediebureauet Mindshare.

Øget budget

Overordnet set forventer 97 procent af annoncørerne at anvende online markedsføring i 2011 og størstedelen af dem at øge budgettet til de forskellige platforme. Ved online markedsføring kan annoncørerne nemlig ramme deres marked mere præcist, mener Nastasha Friis Saxberg, der er rådgiver og ekspert i sociale medier.

Se grafik: Reklame budgettet for 2011

»Du kan inddele folk langt bedre, end det er tilfældet for en avis eller TV, hvor du rammer bredere,« siger hun. Ifølge Saxberg er Facebook fremtidens markedsplads, selv om barrierer stadig forhindrer det optimale afkast af virksomheders annoncekroner. »Det kedelige ved onlinemedier er, at vi hælder markedsføring ind, som vi altid har gjort på traditionelle medier.

Og så virker det ikke. Der skal mere målrettethed og modenhed til fra medierne, for at man kan begynde at markedsføre så præcist, at det rent faktisk bliver relevant for brugeren,« siger hun.

For høje forventninger

Mens de sociale medier kan juble, tyder 2011 dog ikke på at blive nær så god for de landsdækkende dagblade.

Selv om de adspurgte mener, at dagblade er et af de vigtigste medier i forbindelse med salg af produkter, så forventer omkring hver tredje at mindske budgettet for dagbladsannoncering i 2011. Det kan ifølge administrerende direktør for Mindshare Martin Rasmussen hænge sammen med annoncørernes udgangspunkt, hvor annoncering for mange store virksomheder handler om at opbygge et mærke og ikke om direkte salg.»Derfor kan de godt synes, at dagblade er vigtige for salget. Deres primære mål er dog ikke at få folk i butikkerne, og derfor vil man anvende dem mindre,« siger han. Selv om de store annoncører ser ud til at bryde med tidligere års stilstand, vurderer Martin Rasmussen ikke, at niveauet i 2011 vil nå det samme som før krisen. »Det ser ud som om, at der er en større andel, som vil øge budgetterne igen i 2011. Men det er måske lidt mere positivt, end jeg havde regnet med,« siger han.

Han peger på, at forventningerne til budgetterne i 2010 var meget lave blandt annoncørerne, men at året ikke gik nær så dårligt, som forventningerne tydede på. Og når det nu gik så godt, er annoncørerne blevet »meget ekstreme i deres udtalelser«, som han siger. »Men der er ingen tvivl om, at 2011 bliver et bedre år blandt de store annoncører end i år.

Spørgsmålet er så, om det bliver så meget bedre,« siger han og vurderer, at markedet for de store annoncører vil stige med omkring fem procent næste år.

Klik videre og læs kommentarer fra tre danske marketingchefer